Wat moet er op de website homepage staan

Wat moet er op de homepage van je website staan

‘Ik weet niet goed wat er op de homepage van mijn website moet staan’, zegt een klant. Die onzekerheid begrijp ik want de homepage is vaak de eerste pagina waarop bezoekers van je website binnenkomen en met jou kennismaken. Het is die belangrijke eerste indruk. In deze blog vertel ik welke onderdelen je website homepage zou moeten hebben.


Je homepage is de samenvatting van je website


Op je homepage wil je laten zien wie je bent, wat je doet en wat jouw oplossing is. De bezoeker moet immers een indruk krijgen van wat er op de rest van je website te zien is.

Dat doe je door de bezoeker door jouw website te begeleiden. Stimuleer hem om in actie te komen, een offerte aan te vragen, jouw contactformulier in te vullen, een weggever te downloaden of een kennismakingsgesprek te plannen, als dat tenminste ook jouw doel is van je website.

Plaats niet te veel informatie op je homepage, dit gaat ten koste van het overzicht. Plaats vooral de belangrijkste elementen en zorg voor een goede navigatie.


Wat moet er op je homepage staan?


Deze onderdelen zouden op je homepage van je website moeten staan:

1. Logo

Links bovenaan je homepage (en op elke andere pagina) van je website komt je logo. Dit is een symbool voor je bedrijf waardoor mensen je beter kunnen onthouden en herkennen. Daarnaast vertelt een goed logo ook het verhaal van je bedrijf en helpt het om een band met je doelgroep tot stand te brengen.

Plaats het logo linksboven, ondanks dat het standaard is, dat is je bezoeker gewend. Bovendien begint het oog van je bezoeker linksboven.


2. Navigatie

Er zijn verschillende soorten website menu’s mogelijk. Het meest voorkomende type is het klassieke navigatiemenu dat als een horizontale lijst boven de pagina wordt weergegeven. Houd het menu zo rustig en overzichtelijk mogelijk met 5 tot maximaal 7 items.


3. Titel

Laat in de titel zien wie of wat je bent. Zie bijvoorbeeld de titel op mijn homepage: DoorSandra | WordPress Webdesigner.


4. Tagline

Dit is de ondertitel van je website. Deze plaats je onder je logo of in het menu. Bij mijn website Reis mee met Sandra’ heb ik de tagline onder mijn logo gezet. Een tagline geeft weer wat je bedrijf biedt. Op mijn website van ‘Reis mee met Sandra’ heb ik gekozen voor Slow Travel | Je reis écht beleven.

Tijdens mijn periode op Bonaire was mijn tagline Reizen en Wonen op Bonaire en voor Webdesign DoorSandra Ik help je met je onlinereis.

De tagline van mijn zakelijk account staat echter in het menu van mijn website.

Tip: lees ook de blog tips voor een gebruiksvriendelijke website’


5. Foto

Plaats een foto van jezelf of een sfeerfoto die de tekst op je website ondersteunt. De omslagfoto vertelt namelijk wat er bij jouw bedrijf te halen valt. Zet op die foto een korte introductie van wat je doet en biedt.

In mijn blog ‘waarom professionele foto’s op jouw website belangrijk zijn’ leg ik uit waarom en welke foto’s je moet gebruiken. Gebruik geen sliders, deze werken namelijk vertragend en je bezoeker heeft maar oog voor één foto.


6. Benoem het probleem van je potentiële klant

Met welke vragen zit jouw klant? Door deze vragen zo te stellen dat het jouw ideale klant aanspreekt zal hij denken ‘dat is bij mij ook het geval’. Hierdoor wordt hij aangezet om verder te lezen.


7. Vertel waarmee jij kunt helpen

Door te vertellen waarmee jij kunt helpen geef je uitleg over hoe jouw potentiële klant van zijn probleem afkomt. Ga niet meteen uitleggen wat de inhoud van je pakket is, maar geef een introductie naar de oplossing. Op de Dienstenpagina ga je meer de diepte in.


8. Vertel kort wie jij bent

Jouw potentiële klant wil weten wie de persoon achter het bedrijf is. Geef kort aan wie jij bent en plaats een call-to-action naar de ‘over mij’ pagina.


9. Toon succesverhalen

Mensen hechten belang aan de mening van anderen. Jouw potentiële klant wil lezen wat anderen vinden van jouw product of dienst. Het zorgt voor vertrouwen, waardoor jouw bezoeker sneller tot aankoop over zal gaan. Daarom heeft het tonen van Testimonials, reviews en succesverhalen meerwaarde.


10. Laat zien dat er een blog is

Potentiële klanten willen vaak niet direct iets kopen maar eerst weten wat jouw kennis is. Die kun je laten zien in je blogs. Bovendien trek je er meer bezoekers mee en helpt het om een betere positie in Google te realiseren. Plaats je nieuwste blogs – in grid lay-out – op je homepage.

Omdat ik het woordje ‘blog’ nogal saai vind heb ik ervoor gekozen om dit anders te noemen: ‘tips voor je website’. ‘Inspiratie’ is ook een passend alternatief, je woordkeuze hangt af van jouw voorkeur en hetgeen jij aanbiedt.


11. Portfolio

Laat zien wat je al gemaakt hebt. Je kunt de nieuwste items – net zoals je blog – weergeven als op je homepage. Je bezoeker krijgt op deze manier een indruk van wat jij doet.


12. Plaats een zoekfunctie

Zet een zoekfunctie op je pagina. Dit is goed voor je gebruiksvriendelijkheid en heb jij Google Analytics dan kun je bovendien ontdekken waar op je site het meest naar gezocht wordt.


13. Bewijs van kennis

Laat je kennis en ervaring zien. Dat kunnen bijvoorbeeld publicaties van artikelen zijn, boeken of e-books. Maar ook aansluiting bij een beroepsorganisatie, websites waarop je genoemd wordt of waar content van jouw bedrijf gepubliceerd is.


14. Footer

De footer is de onderste tekst op je website en komt op elke pagina terug. Het meest overzichtelijk is een footer met drie kolommen. Kies voor een paar belangrijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld contactlink, sociale media of je meest recente blogs.

Op je mobiel wordt de meest linker kolom als eerste getoond, plaats daar de meest belangrijke informatie. Zorg daarbij ook voor goede navigatie in je footer waardoor je websitebezoeker niet helemaal naar boven hoeft te scrollen.

In de subfooter – een smaldeel onder de footer – plaats je de copyright tekst, privacyverklaring en algemene voorwaarden.

 

Vragen over jouw homepage?

Vragen? Stuur mij een e-mail. Je heb binnen twee dagen antwoord op je vraag.

Wil jij meer weten over het maken van een website die aansluit op jouw Human Design? Neem dan contact op of plan een afspraak in mijn agenda.

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan