professionele foto's voor website

Waarom professionele foto’s op jouw website belangrijk zijn

Wellicht heel cliché, maar één goede foto zegt meer dan 1000 woorden. Al zijn je teksten en is je design nog zo goed, je bereikt nooit het gewenste effect zonder de juiste foto’s op jouw website. Goede foto’s maken een professionele indruk en trekken de aandacht van je potentiële klant. Die eerste indruk moet dus goed zijn. Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van je foto’s, welke foto’s moet je gebruiken en hoe kom je aan goede foto’s?


Waar moet je op letten bij het kiezen van je foto’s?


Voordat je start met het (laten) maken van een website is het belangrijk om een aantal zaken te weten voordat je jouw foto’s gaat uitzoeken.

1. Het doel van je website

Bedenk van tevoren wat jij met je website wilt bereiken. Wil jij producten of diensten verkopen? Wil jij bezoekers informeren? Wil jij de uitstraling van je merk versterken?

Een verkoopwebsite ziet er anders uit dan een informerende waarop je kennis en kunde toont door veel tekst en beeld. Verschillende doelen betekent verschillende structuren, teksten en foto’s.

2. De uitstraling van je bedrijf

Het is belangrijk om helder te hebben wat je wilt uitstralen. Sluit je huisstijl aan bij hoe jij in het leven staat en hoe je onderneemt? Durf jij jezelf te zijn en vertel je jouw unieke verhaal? Wie ben jij en waarvoor kom jij je bed uit? Wanneer dit duidelijk is dan breng je dit eenduidig naar buiten in de vorm van je eigen huisstijl: logo, foto’s, website en sociale mediakanalen. Laat zien waar jij voor staat. Ben je altijd kleurrijk gekleed en spat je huis ook van de kleuren, dan zou het vreemd zijn om dit niet te laten zien. Hiermee heb je een unieke eigenschap te pakken waarmee je laat zien anders te zijn dan je concurrent. Door jezelf te zijn trek je mensen aan die bij jou passen.

3. Het design van je website

Ook goed om van tevoren over na te denken is waar en hoe je de foto’s wilt gaan plaatsen. Wil jij bijvoorbeeld een kopfoto op je homepage, dan is een staande foto niet geschikt. Elke vorm heeft namelijk een ander formaat, vooral als er nog tekst of een knop in de foto verwerkt worden. Het zou zonde zijn als de tekst op jouw gezicht staat afgedrukt.

4. Gebruik foto’s met mensen

Je potentiële klant wil weten wie jij bent en wat jou uniek maakt ten opzichte van je concurrent. Het is daarom heel belangrijk dat jouw ideale klant een gezicht ziet van jou. Mensen kijken nu eenmaal graag naar mensen. Een gezicht trekt meer aandacht dan een product. Jij wilt als ondernemer toch dat je klant zich gaat identificeren met je merk? Een professioneel model inhuren is zeker een goede keuze als het om een modemerk gaat, maar voor een dienstverlenend bedrijf is een foto van jezelf echter beter. Ik begrijp dat het wennen is om jezelf groot op je eigen website -als introvert persoon treed ook ik buiten mijn comfort zone – te zien staan, maar ik weet zeker dat de klant het waardeert.

5. Welke kleuren gebruik je

Als je besloten hebt om foto’s van jezelf te laten maken dan komt de vraag welke kleren je gaat aantrekken. Het allermooiste is als je kleding draagt die aansluit bij jou, je huisstijl en bij wat je wilt uitstralen. Gebruik kleuren die bij je huisstijl passen. Als je huisstijl – zoals die van mij – oranje is, trek dan geen paarse kleren aan. Denk er ook aan dat kleuren emoties oproepen, van blijheid tot frustratie.

 


Welke foto’s gebruik je voor je website 


Als je doel voor jou helder is en wat jij met je bedrijf wilt uitstralen dan kun je aan de slag met de foto’s. Maar waar haal je die foto’s vandaan?

Er zijn drie opties:

1. Je gebruikt stockfoto’s

Stockfoto’s zijn door fotografen gemaakt en worden aangeboden via stockfoto websites. Deze foto’s zijn gemaakt voor het grote publiek, vaak gratis en van goede kwaliteit. Nadeel is dat je niet de enige bent die ze gebruikt waardoor de kans groot is dat je ze op een andere website tegenkomt. Bovendien kun je zo niet altijd vinden wat je zoekt en als je een mooie foto vindt moet je ervoor betalen, waardoor de kosten dan alsnog hoog op kunnen lopen.
Er zijn verschillende stockfoto websites waar je foto’s voor je website kunt kopen. Op sites als Pixabay en Free Images kun je gratis foto’s downloaden. Voor de mooiere foto’s kun je een kijkje nemen bij de betaalde stockfoto sites als Shutterstock en 123rf.com.
Als laatste wil ik je adviseren om nooit foto’s van Internet (Google) af te halen. Vraag altijd eerst toestemming van de eigenaar, dit om hoge boetes te vermijden.

2. Je maakt de foto’s zelf

Tegenwoordig zijn de foto’s die je met je smartphone maakt van goede kwaliteit. Je kunt ze scherp instellen en qua resolutie zijn ze groot genoeg om te bewerken. Ook het maken van selfies is mogelijk. Niet iedereen is goed in het maken van foto’s, maar als jij er goed in bent dan is het een prima oplossing.
Ik maak alle foto’s van Reis mee met Sandra  zelf. Dit zijn echter allemaal landschapsfoto’s. Foto’s van mensen maak ik niet en van mijzelf al helemaal niet. Zelf de foto’s maken van mijzelf is dus geen optie voor mij.

3. Een professionele fotograaf

Om eerlijk te zijn heb ik er ook even aan gedacht om (vakantie) foto’s te gebruiken i.p.v. een professionele fotograaf in te huren. Wat ben ik blij dat ik gekozen heb voor de fotograaf. Het was voor mij de investering meer dan waard. Normaalgesproken plak ik niet goed op foto’s, maar nu ben ik voor het eerst tevreden over foto’s van mezelf en word er zelfs blij van. Bovendien passen de foto’s perfect bij mijn branding en komt alles een stuk professioneler over. Ik gebruik ze voor zowel mijn website als mijn sociale mediakanalen.kanalen.


Waarom zijn professionele foto’s op je website van belang?


1. Je klant wil jou leren kennen

Potentiële klanten willen weten wie de persoon is achter jouw bedrijf. Ze willen graag jou leren kennen. Een professionele fotograaf zet jou neer zoals jij bent en creëert een uitstraling die jij wilt.

2. Je website representeert je bedrijf

De uitstraling van je bedrijf is veel beter met professionele foto’s. Je komt beter over bij potentiële klanten en je zult ook sneller aandacht trekken ten opzichte van concurrenten die geen professionele foto’s gebruiken. Gebruik je onprofessionele foto’s dan kan je klant denken dat jouw product of dienst ook van matige kwaliteit is, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn. Bovendien zorgt een persoonlijke foto van jouw bedrijf voor vertrouwen en is dit veel minder het geval bij onpersoonlijke stockfoto’s. Persoonlijke foto’s op je website zijn belangrijk voor die eerste indruk. Investeer hier dan ook in.

3. Look & feel

Professionele foto’s kun je zowel op je website als op sociale mediakanalen inzetten. Je creëert op deze manier overal dezelfde look & feel en wanneer ze passen in jouw branding zijn de foto’s een punt van herkenning van jouw bedrijf.

4. SEO

Als professionele, unieke foto’s goed SEO-geoptimaliseerd zijn kunnen ze je helpen bij het aantrekken van bezoekers op jouw website. Geef voor het uploaden naar je website de juiste naam aan je foto en vul daarna altijd de alt-tekst in.

Wel of geen professionele foto’s voor je website laten maken door een fotograaf?

Websites die gemaakt zijn met professionele foto’s en passen in de branding herken je meteen, ze worden echt mooier dan alle andere. Het is dan ook de investering meer dan waard. Ik snap dat je niet direct het geld hebt om te investeren, maar zet het in ieder geval hoog op je lijstje van investeringen. Ben je tevreden met de foto’s die op je website staan dan straal je dat ook uit naar je potentiële klant.

Heb jij professionele foto’s voor je website laten maken? 

Wil jij meer weten over het maken van een website die aansluit op jouw Human Design? Neem dan contact op of plan een afspraak in mijn agenda.

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan