waarom een website in Wordpress maken

Waarom een website maken in WordPress: voor- en nadelen

Al eerder schreef ik over waarom je als ondernemer een website nodig hebt. De conclusie is dat je er haast niet meer onderuit komt. Zonder website is namelijk de kans groot dat je potentiële klant naar een ander bedrijf gaat. Je kunt je website gebruiken om je producten/ diensten te verkopen, om te informeren of als online visitekaartje. Waar je je website ook voor wilt gebruiken, het is een goed idee om je website in WordPress te (laten) maken. Hierin heb ik me gespecialiseerd en vertel je graag de voor- en nadelen.

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS), een programma waarmee je websites, blogs of webshops kunt bouwen en onderhouden. In eerste instantie was dit bedoeld om er webblogs mee te maken, inmiddels is het razend populair en werken de meeste professionals met dit programma (bron).

WordPress is open-source, een software die vrij (en gratis) toegang biedt tot de bronbestanden. Mensen werken vrijwillig aan het steeds verbeteren en vernieuwen van WordPress. Door middel van thema’s is aanpassing van de opmaak mogelijk. Ook zijn er vele plugins beschikbaar waarmee je functionaliteiten kunt toevoegen.

WordPress.org vs WordPress.com

De voordelen die ik beschrijf hebben betrekking op WordPress.org. Hierbij schaf je zelf de hosting en een domeinnaam aan bij een derde partij. Je betaalt niet aan WordPress maar aan je hosting. Bij WordPress.org heet je website: jedomeinnaam.nl.

Voor een WordPress.com betaal je niets en maak je gebruik van de hosting bij WordPress.com. Je wordt daarbij wel beperkt in je vrijheid m.b.t. thema’s en plugins en hebt geen eigen domeinnaam. Je website heet dan: websitenaam.wordpress.com.

Ikzelf raad aan om voor WordPress.com te kiezen, met name wanneer je ondernemer bent of zakelijk wilt bloggen.


Waarom werken met WordPress? De voordelen


1. Toegankelijk en eenvoudig

Een van de voordelen om je website in WordPress te (laten) maken is dat je altijd en overal toegang hebt tot jouw WordPress website, zolang je maar verbonden bent met internet. Nadat je WordPress op je hostingpakket hebt geïnstalleerd kun je kiezen uit duizenden plugins en thema’s. Deze zijn zowel gratis als betaald verkrijgbaar. Er is zelfs een gratis plugin – WooCommerce – zodat je een complete webshop aan je bestaande webshop kunt toevoegen. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. WordPress geeft je de vrijheid om te bouwen wat je maar wilt: online visitekaartje, een leeromgeving, een blog of verkoop van producten in een webshop. Technische voorkennis is dus niet nodig.

Omdat je veel zelf kunt doen is WordPress ideaal voor kleine bedrijven en startende ondernemers. Je kunt natuurlijk ook een website in HTML laten bouwen, maar realiseer je dat je dan altijd afhankelijk bent van iemand anders, wat een beperking in je vrijheid betekent en dat is niet wat je wilt.

2. WordPress is gebruiksvriendelijk

Heb je geen opleiding in de ICT of als webdesigner? Geen probleem, ook zonder opleiding kun jij een website in WordPress maken. Zodra je door hebt hoe het werkt kun je eenvoudig nieuwe pagina’s en blogs maken. Jaren geleden maakte ik mijn eerste blogwebsite ‘Reis mee met Sandra’ en probeerde uit hoe het werkte. Ik heb er veel van geleerd maar het heeft mij ook ontzettend veel tijd gekost. Kostbare tijd die jij een stuk beter kunt besteden. Ondanks dat WordPress niet moeilijk is komt er veel kijken bij het bouwen en design van een goede website. In mijn blog over welke stappen je moet zetten voordat je start met het maken van een winstgevende website vind je meer informatie. Zie je het niet zitten om kostbare tijd in je website te steken? Dan kun je je website door mij laten maken. Tekst aanpassen of een foto wijzigen? Geen probleem, dit kun je gewoon zelf doen of ik kan je hiermee helpen. Liever samen met mij die onlinereis aangaan? Ook dat is mogelijk. Kijk eens naar mijn pakketten en de strippenkaart voor WordPress ondersteuning.

3. Online goed vindbaar

Goed gevonden worden op Google wil natuurlijk iedereen. Gelukkig speelt WordPress hier goed op in. Het platform is in de basis al erg SEO-vriendelijk. Regelmatig worden er updates en verbeteringen doorgevoerd, waardoor WordPress optimaal blijft werken. Om de vindbaarheid nog beter te maken raad ik je aan de plugin Yoast SEO op je website te installeren. Dit is een handige plugin die je helpt bij het instellen van titels of aan een sitemap en het optimaliseren van je content. Koppel je website met Google Analytics. Met deze gratis tool van Google hou je de statistieken bij van je website en analyseer je het gedrag van je bezoeker.

4. Vrijheid

Je steekt veel werk in je website, maar na een paar dagen kom je erachter dat je iets niet kunt of beperkt wordt. Helaas is dit vaak het geval met websites die gemaakt zijn in een gesloten systeem zoals bijvoorbeeld Wix. Hier bepaalt het bedrijf de functionaliteiten en mogelijkheden. Omdat WordPress een open-source CMS is kun je bijna alles maken wat je wilt. Wil jij net als ik de vrijheid en onbeperkte mogelijkheden hebben bij het maken van een website? Dan adviseer ik je om voor WordPress te kiezen.

5. Veilig

WordPress is veilig mits je het goed onderhoudt. Update minimaal maandelijks zowel het CMS als de plugins. Download alleen betrouwbare plugins en maak het hackers moeilijk met inloggen. Zorg bijvoorbeeld dat je gebruikersnaam niet admin of je eigen naam is en verander de url waarmee je inlogt. Scan ook je website zodat je direct weet wat er gaande is. De plugin Wordfence is hiervoor ideaal.

Zoals je ziet zijn er genoeg voordelen om voor WordPress te kiezen, maar ieder voordeel heeft ook een nadeel of in ieder geval iets om rekening mee te houden.


Nadelen van het CMS WordPress


  • Omdat WordPress open-source is – en iedereen eraan kan werken – is het gevoeliger voor hackers. Daarom is het belangrijk dat je zelf iets aan die beveiliging doet. Hoe? Lees in deze blog hoe je je website zo goed mogelijk kunt beveiligen. Installeer in ieder geval al beveiligingsplugins zoals Ithemes en Wordfence.
  •  Door de ruime keuze aan plugins is de kans groot dat je het geheel niet meer overziet. Gebruik betrouwbare plugins om te voorkomen dat je website niet werkt, vertraagd of gehackt wordt. Zorg dat je alleen plugins gebruikt die je echt nodig hebt. Less is more. Te veel plugins vertragen je website. Kijk ook van tevoren of de plugin een goede beoordeling heeft en veel downloads.
  • Er zijn duizenden thema’s. Toch herken je welke website gemaakt is met WordPress. Door een flexibel thema te kiezen, creatief te zijn en je eigen persoonlijkheid naar voren te laten komen kun je een unieke website maken.

Wil jij een WordPress website of toch liever een ander CMS?

 

Heb je nog vragen of denk je na het lezen van dit blog ‘ik besteed het maken van een website liever uit’? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

Wil je ook een website laten maken die volledig is afgestemd op jouw Human Design blauwdruk? Neem dan contact op of plan een afspraak in mijn agenda.

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan