Een van de belangrijkste aspecten voor jouw onlinereis is een gebruiksvriendelijke website. Niets zo vervelend voor je klant als terechtkomen in een jungle en verdwalen. Behalve door je bezoekers wordt een gestructureerde website ook gewaardeerd door zoekmachines als Google en dat is weer goed voor je vindbaarheid.
Voor jouw onlinereis geldt dat je maar één kans hebt voor die goede eerste indruk. Je potentiële klant beslist namelijk binnen enkele seconden of jouw website de moeite waard is om verder te lezen of scrollen. Vergeet daarbij niet dat een onlinereis zelden een rechtstreekse vlucht is van A naar B, maar een reis met tussenstops. Of je nu over land, ter zee of door de lucht reist, haastige spoed is zelden goed. Daarom kies ik voor slow travel, stap voor stap naar je bestemming. Om al het voorgaande goed te verwerken en laten bezinken moet je soms even een hotel nemen voor een goede overnachting om daarna fris verder te reizen. En ook al lijkt reizen een passieve bezigheid, het is beslist geen verloren tijd maar een waardevolle fase waarin ideeën kunnen rijpen.
Ga je met mij mee op reis? Dan neem ik je graag aan de hand om te voorkomen dat jouw klant de weg kwijtraakt in een jungle. Als bonus geef ik wegwijzers mee voor een goede navigatie op je verdere onlinereis.
Tips voor een gebruiksvriendelijke website
1. Duidelijke homepage
De homepage is als het ware de thuisbasis van je onlinereis, de veilige plek waar je altijd naar terug kunt als je dreigt te verdwalen. Op de homepage moet direct duidelijk zijn wat je doet. Waar zit de pijn van jouw klant en welk ‘medicijn’ kun jij bieden? Beschrijf je aanbod en een duidelijke intro. Plaats ook bewijsmateriaal en geef aan hoe je bezoeker contact kan opnemen.
Tip: lees de blog ‘wat moet er op de homepage van je website staan’
2. Een tagline
Een tagline beschrijft waarin je bedrijf actief is. Er zijn vele soorten – online – reizen, maar wanneer en waarom kun je het best bij jou aankloppen? Bied zoveel mogelijk duidelijkheid in zo min mogelijk woorden. De bezoeker van je website wil weten of hij bij jou aan het juiste adres is. De tagline hoeft geen volzin te zijn, de omschrijving van jouw bedrijf in enkele woorden is voldoende.
3. Klikbaar logo naar homepage
Omdat we van links naar rechts lezen staat een logo meestal linksboven op de website. Jouw bezoeker zal ook naar de home button zoeken, de connectie met de thuisbasis oftewel homepage. Daarom is het raadzaam om je logo klikbaar te maken zodat je bezoeker gemakkelijk terug kan naar die homepage. Door je logo linksboven te plaatsen vergroot je de herkenbaarheid bij bezoekers en dat is waar een logo voor bedoeld is. Wat de vlag is voor een land is een logo voor jouw bedrijf.
4. Duidelijke menubalk
Een andere wegwijzer is de menubalk. Die moet goed in het oog springen en de bezoeker niet voor raadsels plaatsen. Staat de menubalk op een duidelijke en opvallende plaats? De ideale plek is bovenaan je pagina, naast het logo. Kies voor maximaal 5 à 7 items en geen lange drop-down menu’s, dat vergroot de kans op afhaken door de lezer.
5. Gebruik Call-to-actions
Laat je bezoeker niet alleen achter in de jungle. Ook hier is slow travel een goede raadgever, maar zorg er wel voor dat je de reis van je bezoeker zo kort en logisch mogelijk maakt door hem bijna blindelings van A naar B te leiden. Daarbij wil je ook dat je bezoeker jouw hoofdstation niet overslaat. Navigeer hem als het ware door je website naar het punt waar jij wilt dat hij naartoe gaat. Dit doe je door het plaatsen van één duidelijke knop, oftewel call-to-action, zoals bijvoorbeeld ‘neem contact op’, ‘gratis kennismakingsgesprek’ of ‘lees meer’.
6. Duidelijke contactlink in je hoofdmenu
Is je bezoeker geïnteresseerd in jouw dienst of product dan moet je hem een gratis sneltreinreis aanbieden waardoor hij direct bij jou kan aankloppen. Zorg voor duidelijke vindbaarheid van je contactgegevens zoals telefoonnummer of e-mailadres. Misschien wil je ook lokaal gevonden worden? Plaats dan je adresgegevens erbij. Maak een contactpagina met een link ‘contact’ op je website om er gemakkelijk naar toe te navigeren.
7. Bruikbaar menu voor smartphones en tablets
Ook een goed werkend menu op een touchscreen is een must. Houd daarom je navigatie zo eenvoudig mogelijk door zo min mogelijk dropdown-menu’s. Voldoende afstand tussen de menu-items voorkomt onnodig verkeerde afslagen door per ongeluk de verkeerde link aan te klikken met je vinger.
8. Alle links duidelijk klikbaar en opvallen in de teksten
Geen enkele link mag gemist worden en moet dus opvallen in de tekst. Zorg voor voldoende contrast waardoor de links ‘uit de tekst springen’. Dit doe je door ze een andere kleur te geven of te onderstrepen als je er met de muis overheen gaat. Let daarbij goed op consistentie binnen je website, dus dezelfde kleur voor al je links op alle pagina’s.
9. Website snel laten laden
Zoals eerder benoemd beslist je potentiële klant binnen enkele seconden of jouw website de moeite waard is om te bekijken. Een snel laadbare website is daarvoor essentieel. Enkele tips hierbij: een goede host (ikzelf maak gebruik van Vimexx), de laatste php versie, ongebruikte plugins verwijderen en een cache plugin zodat de pagina van je bezoeker niet steeds opnieuw geladen moet worden.
Mooie foto’s horen bij een reis en ook op je website, maken deze bovendien gebruiksvriendelijk en SEO-geoptimaliseerd. Maar als je de foto’s niet voldoende verkleint kunnen ze je website ook enorm vertragen. Dus voorafgaand aan het plaatsen van de foto’s op je computer zorg je voor verkleining ervan. Installatie van de plugin Smush zorgt voor optimalisatie van je foto’s.
Tip: zorg dat de afbeeldingen een goede beschrijvende naam en alt-tag bevatten. Dit is belangrijk voor SEO-optimalisatie.
10. Houd je website up-to-date
Door een regelmatige update van je website voorkom je dat je vroeg of laat gehackt wordt. Hackers maken namelijk scripts die het internet afzoeken naar kwetsbaarheden in WordPress. Verwijder daarom plugins die je niet gebruikt en update wekelijks zowel plugins als je website.
11. Check de sitediagnose
WordPress heeft een diagnosefunctie. Onderschat deze functie niet en check hem regelmatig om te zien of er iets verbeterd moet worden op de website, een soort APK. Je vindt de functie onder Gereedschap >Sitediagnose.
12. Goed leesbare tekst
Voor een optimale leesbaarheid is een duidelijk contrast tussen je teksten en achtergrond essentieel. Zwarte letters op een witte achtergrond zijn altijd goed, maar je kunt ook andere creatieve combinaties bedenken. Zorg er tevens voor dat je letters niet te klein zijn. Vaak is een lettergrootte van 12 pixels het absolute minimum, maar beter is om 14 of 16 pixels als standaardformaat aan te houden. Ikzelf gebruik 18 pixels.
13. Koppen en sub-koppen om teksten onder te verdelen?
Schrijf effectieve teksten. Lange teksten zonder onderbreking van dikgedrukte woorden en foto’s werken niet op een website. Teksten moeten duidelijk zijn.
Gebruik dus koppen tussen de alinea’s. Koppen (ook wel headings genoemd) zijn titels voor je teksten en maken de informatie meer overzichtelijk en gestructureerd. Niet alleen voor je bezoeker maar ook voor zoekmachines.
Maak gebruik van witruimtes tussen twee contentblokken om informatie op het scherm goed waar te nemen. Je bezoeker probeert eerst jouw pagina te scannen en de inhoud op te delen in behapklare stukjes info.
Heb jij een gebruiksvriendelijke website?
Heb jij nog vragen na het lezen van deze blog of kun jij hulp gebruiken met het maken van een gebruiksvriendelijke website? Neem contact met mij op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.