Je reis staat voor de deur, je kijkt er enorm naar uit, je rugzak is zelfs al gepakt. Maar opeens bedenk je dat je tijdens dit avontuur liever niet verdwaalt, dat je op tijd een slaapplek vindt, maar ook dat medereizigers jou kunnen zien en terugvinden. En hoe leuk is het als er steeds nieuwe interessante mensen aansluiten, om samen op avontuur te gaan?
Een onlinereis is minstens zo’n avontuur als de reis die jou naar onbekende streken voert. Een beetje hulp van ervaringsdeskundigen kan geen kwaad. Als je hiervan gebruik weet te maken hoef je het wiel niet altijd zelf uit te vinden, dan blijft er nog genoeg te ontdekken over en is de kans op een mooie reis alleen maar groter. Voor een optimaal online reisgenot heb ik voor jou 12 SEO tips om de vindbaarheid in Google te verhogen.
12 SEO tips om de vindbaarheid in Google te verhogen
Zoekwoorden onderzoek
Voor het optimaliseren van de pagina’s en relevantie van je website in zoekmachines als Google kan ik een zoekwoorden onderzoek aanbevelen. Hiermee kijk je naar zoekwoorden en -termen die gebruikt worden om te zoeken naar jouw product of dienst. Deze woorden en termen zet je vervolgens op de juiste plekken in je websiteteksten en blogs.
Focus zoekwoord
Na afronding van je onderzoek kies je een focus zoekwoord voor een pagina. Misschien denk je dat zoekwoorden met hoge volumes daarin de beste keuze zijn, maar deze hebben vooral veel concurrentie van bedrijven met een hoge autoriteit. Lastig scoren dus voor jou en daarom is het beter niet alleen oog te hebben voor het volume maar ook andere scoringsfactoren erbij te betrekken. Concreet kun je zelfs kiezen voor zoekwoorden met een laag volume, maar dan wel long-tail zoekwoorden. Deze bestaan uit meerdere woorden, bijvoorbeeld Rode Adidas dames loopschoen maat 39.
1. Sterke en relevante HTML-titels
De HTML-titel, ook wel ‘title tag’ genoemd, is een essentieel onderdeel van elke websitepagina als het gaat om optimalisatie voor zoekmachines. Elke websitepagina heeft een eigen HTML-titel, die je helemaal bovenaan in de browserbalk kunt zien. Dit is ook de titel van de webpagina die tevoorschijn komt in Google zoekresultaten.
Een goede HTML-titel moet
- Pakkend zijn
- Minimaal 1 relevant trefwoord – liefst ver vooraan in de titel – en maximaal 2 trefwoorden bevatten
- Maximaal 65 karakters bevatten, inclusief spaties
2. Sterke paginatitel en tussenkoppen
Google hecht veel belang aan een sterke paginatitel, de zichtbare titel op je pagina, ook wel Heading 1 of H1 genoemd. Verwerk daarom altijd belangrijke trefwoorden op deze plek. Zorg voor maximaal één H1 per pagina en plaats deze titel bovenaan.
Daarnaast herkent Google ook de tussenkoppen, Heading 2 (H2) en soms Heading 3 (H3). Zorg dat deze eveneens de juiste trefwoorden bevatten. Behalve vetgedrukt moet een tussenkop ook als een H2 of H3 in je CMS worden aangegeven.
3. Meten is weten
- Via Google Analytics, het meest gebruikte statistiekplatform op websites, kun je inzicht verkrijgen over bezoekers op je website. Niet alleen de aantallen, maar ook vanuit welke bron ze bij jou terecht komen, welke pagina’s ze bezoeken en de duur van hun aanwezigheid. Handig om Google Analytics te installeren dus.
- Het beste is om de bezoekersaantallen per jaar te vergelijken, omdat de cijfers per seizoen sterk kunnen fluctueren. Vakantieperiodes, feestdagen en dergelijke zien er doorgaans anders uit dan tussentijdse periodes. Lees meer over statistieken in de blog ‘Google Analytics 4 | Ontdek deze 5 cruciale website-statistieken’
- Goole Search Console (link) is de tool van Google voor inzicht in de waardering en indexering van je website. Essentiële informatie voor een nog betere optimalisatie van jouw website als je de data in de diverse rapporten kent die Google Search Console biedt.
- Google Search Console brengt ook technische problemen in kaart die de prestaties van je site kunnen verstoren en geeft een goed inzicht in de mobiele bruikbaarheid. Tevens verkrijg je inzicht in de zoekopdrachten waarvoor jouw website in de zoekresultaten werd weergegeven, op welke positie je gemiddeld stond voor die termen en hoe vaak er op jouw resultaat geklikt werd.
4. Stimuleren van de conversies
- Leid je bezoekers naar de juiste pagina op je website. Dit kan zijn een offerte-pagina, een contactformulier of een pagina voor de bestelling van een product.
- Zorg er, middels een klikbare interne link of een opvallende button, voor dat elke pagina minimaal 1 call-to-action heeft die naar jouw belangrijke conversiepagina(‘s) leidt.
- Als je conversies in Google Analytics meet dan weet je waar je goede leads vandaan komen. Heel nauwkeurig in te stellen en bij te houden in Google Analytics.
5. Optimaliseren van de afbeeldingen
- Met bestandsnamen als IMG_13456.jpg kan Google weinig beginnen. Van belang is daarom het focus zoekwoord mee te nemen in de benaming van een afbeelding en in de alt-tekst.
- Laten we weer het voorbeeld van de Adidas loopschoenen nemen. De afbeelding krijgt dan de naam rode-adidas-loopschoenen-dames-maat-39.jpg. In de alt-tekst omschrijf je vervolgens wat er op de afbeelding te zien is, dus: Rode Adidas dames loopschoen maat 39.
Nu kan je afbeelding ook op de image search pagina van Google verschijnen. En helemaal mooi als de alt-tekst wordt voorgelezen zodra een slechtziende of blinde je website bezoekt.
Lees ook: waarom professionele foto’s belangrijk is voor je website.
6. Relevante interne links
Voor interne links geldt dat je deze zelf creëert. Dus binnen je website zorg je voor verbinding van de pagina’s door de juiste links en dan vooral met belangrijke trefwoorden. Je bezoeker bevindt zich op jouw website, Google ziet gemakkelijk op welke trefwoorden bezoekers klikken en vinden wat ze zoeken voor dat trefwoord. Links als ‘klik hier’ of ‘lees meer’ kun je beter vermijden
7. Externe links
Om je bezoeker niet kwijt te raken zodra deze naar een externe website linkt zorg je ervoor dat deze links altijd openen in een nieuw tabblad of venster. Tevens is het van belang dat deze zogenaamde hyperlink geen voor jou belangrijke trefwoorden bevat.
Voorbeeld:
Je hebt een reisorganisatie met op je website een pagina over stedentrips. Voor voorbeelden van bezienswaardigheden in de steden wil je linken naar de website van de lokale gids. In de zin ‘bekijk 7 bezienswaardigheden in Rome’ is het niet de bedoeling dat het voor jou belangrijke trefwoord ‘bezienswaardigheden’ of ‘Rome’ naar de lokale gids linkt, want daarmee verliest dit woord voor jou aan waarde. Beter is om het woord ‘bekijk’ klikbaar te maken als externe link.
8. Een pakkende homepage
Je kunt maar één keer een eerste indruk maken, dus die moet goed zijn. Je homepage is het visitekaartje van je onderneming, zowel in woord als in beeld. Omdat een bezoeker in enkele seconden beslist om op je website te blijven of vertrekken is een te lange tekst sowieso geen goed idee. Het gaat om een pakkende binnenkomer met directe duidelijkheid over je doel, product of dienst en met een goede call-to-action.
Waar moet je vooral op letten?
Zorg voor directe helderheid over wat op deze site te vinden is, dit moet in 2 tot 3 seconden duidelijk zijn voor je bezoeker
- Zowel de HTML-titel als de paginatitel moet heel sterk zijn, voorzien van de belangrijkste trefwoorden
- Zorg voor een pakkende introductie
- Creëer een heldere call-to-action
- Ook voor de homepage geldt: maximaal 1 paginatitel / Heading 1.
Tip: lees de blog ‘Wat moet er op de homepage van je website staan’
9. Snelheid van je website
Als je website niet snel genoeg is verhoogt dit ook de kans dat bezoekers voortijdig afhaken. In Google Page Speed kun je je website of een specifieke webpagina laten analyseren. Vervolgens verschijnt er een score met daaronder een lijst met tips over verbetering van de snelheid van je website. Een webdesigner kan ook hier iets betekenen en vele aanpassingen uitvoeren.
Maar dit kun je zelf doen:
Maak afbeeldingen zo klein mogelijk alvorens foto’s te uploaden. Zorg daarbij wel voor het behouden van de kwaliteit, dus klein maar niet te klein
Installeer niet te veel plug-ins op je website
10. Reviews, recensies en interactie op je website
Zoek je een airbnb, ben je toe aan een nieuw koffer of rugzak? In veel gevallen kijk je dan eerst naar de ervaringen van voorgangers, oftewel recensies/reviews. De bezoekers van jouw website doen precies hetzelfde, dus dit betekent dat ook jouw klanten iets kunnen vertellen over hun ervaringen, waaruit nieuwe klanten kunnen voortkomen. Vraag daarom altijd om een recensie aan je klanten. Hiervoor zijn diverse platforms beschikbaar, denk bijvoorbeeld aan Google Mijn Bedrijf of Facebook.
Wat te doen bij een negatieve recensie
Wees daarin als ondernemer vriendelijk, correct en wellevend. Stuur dus altijd een bedankje terug, ook bij negatieve feedback. Juist dan komt het eropaan hoe je omgaat met mensen die niet direct bij je kopen.
Ook dat is een vorm van reclame die je kunt uitstralen. Geef dan aan dat je het eventuele probleem probeert op te lossen en doe wat je belooft.
Bij een positieve recensie hoort vanzelfsprekend een bedankje
Als jij regelmatig een blog plaatst op je website, stimuleer dan bezoekers om te reageren. Vraag om een reactie onder specifieke producten of diensten. Hierdoor ziet Google dat er interactie plaatsvindt op je website en zal dit belonen met een betere vindbaarheid.
11. Sitemap aanmaken via Yoast plug-in
Een sitemap is een pagina met alle links van je website en helpt een zoekmachine tevens bij het vinden van alle URL’s.
Om een sitemap te maken ga je in de dashboard naar SEO > instellingen > sitefuncties.
Scroll naar beneden XML-sitemaps.
Klik op: bekijk de XML sitemap.
Er komt nu een pagina met de link: jewebsite.nl/sitemap_index.xml
Kopieer en bewaar de link.
Google Search Console
De link dien je in bij Google Search Console.
Klik links op ‘Sitemaps’
Voeg aan je URL het deel van je sitemap toe
Klik op ‘Submit’
Klaar.
Nadat je een nieuwe pagina, blog of optimalisatie hebt doorgevoerd kun je bij Search Console een indexering aanvragen. Dien een verzoek in bij Google om de bot te laten komen zodat jouw pagina, blog of optimalisatie opgenomen kan worden.
12. Crawlability
Tot slot, de crawlability. Dit betekent dat Google ervoor zorgt dat een pagina geïndexeerd wordt en dit leidt weer tot vindbaarheid. Je hebt alle bovenstaande stappen uitgevoerd, maar desondanks kan je webpagina niet gecrawld worden, waardoor deze ook niet in de zoekresultaten kan verschijnen. En daar is het toch vooral om begonnen?
Dan zoek je Google Search Console weer op om een URL-inspectie uit te voeren. Google vertelt je dan of jouw pagina gecrawld kan worden, of deze al geïndexeerd is, op welke wijze Google op deze pagina terecht is gekomen en wanneer de bot voor het laatst is langsgeweest.
Heb jij hulp nodig bij het SEO optimaliseren van je website?
Plan een gratis kennismakingsgesprek in en ik help je graag om je vindbaarheid in Google te verhogen.