Reizen verrijkt je leven

Reizen verrijkt je leven

Dat ik dol ben op avontuurlijke reizen is voor jullie wel duidelijk. Ik durf het zelfs een verslaving te noemen. Veel verslavingen hebben ook een keerzijde, maar die heb ik hierbij nog niet kunnen ontdekken. Dat wil niet zeggen dat het altijd gemakkelijk is, maar ik ga ook niet voor alleen maar gemak. Liever kies ik voor boeiende, leerzame ervaringen die dieper gaan dan de oppervlakte en mijn leven verrijken.

Dat ik tussendoor ook heel veel geniet van grote en kleine dingen vormt natuurlijk de kers op de taart, maar de taart zelf is een mix van zoet en bitter – bittersweet – een interessante cocktail. Niet zomaar trek ik een parallel met mijn reiservaringen en de onlinereis waarin ik klanten wil meenemen op avontuur. In deze blog leg ik uit waarom reizen mijn leven verrijkt heeft.

´Reizen is dodelijk voor vooroordelen, intolerantie en kleingeestigheid´
(Mark Twain, 1869)

Reizen is uit je comfort zone gaan en open staan voor andere culturen

Er is niets mis met een doorsnee leven, lekker kabbelend in een Nederlands provinciestadje, met een modaal inkomen, huisje boompje beestje. Daar hoort in veel gevallen ook minimaal een keer per jaar vakantie bij. De een houdt van kamperen, de ander gaat liever in een huisje, weer een ander kiest voor een geheel verzorgd all-inclusive zwemparadijs. Je hebt je familie-, vrienden- en kennissenkring, bent misschien nog lid van een vereniging en die kring is vaak groot genoeg om gelukkig te zijn, met normale ups en downs.

Voor iemand als ik ontbreekt hierin iets wezenlijks. Ik zoek graag de grenzen op en ga daar bij voorkeur regelmatig overheen. Alles wat bekend en vertrouwd is vind ik fijn, heb ik ook nodig, maar diep van binnen brandt een vuurtje om het onbekende tegemoet te gaan. Reizen, alleen met mijn gezinnetje, niet in groepsverband of op een andere manier georganiseerd, daar loop ik al warm voor sinds ik herinneringen kan vormen.

Door uit mijn dagelijkse leven te stappen verlaat ik een stukje veiligheid en raak in contact met mensen die ik anders nooit zou ontmoeten. Het komt voor dat ik mijn bestemming nog niet eens bereikt heb en in het vliegtuig naast een vreemde zit met wie ik in een boeiend gesprek raak, waardoor ik voor even in een andere wereld terecht kom. Dit kan ook heel goed door boeken te lezen, maar de interactie met een echt mens voelt voor mij toch anders. Nieuwsgierigheid en empathie zijn natuurlijk een vereiste om echt open te staan voor het verhaal van een ander. Daarna blijft zo’n verhaal vaak nog lang in mijn hoofd hangen en vermengt zich met mijn eigen denkbeelden.


Beproeving van alle zintuigen

Mijn avonturen spelen zich al jarenlang af in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. Ook maakten we uitstapjes naar Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en menig Europees land. Maar mijn hart ligt toch echt bij die eerstgenoemde delen van de wereld. Thailand, Cambodja, Maleisië, Indonesië en Vietnam beschikken niet alleen over een grootse en afwisselende natuur, maar je voelt je er ook welkom vanaf het eerste ogenblik. De bevolking is warmhartig, wellevend en verzorgend. Elke gast wordt met evenveel aandacht omgeven. Overal is heerlijk eten en drinken, ontspannende massages plus vele andere traktaties voor lichaam en geest. Ook een enorme keuze aan hotelkamers en lodges in alle prijsklassen maken deze gebieden voor elke toerist tot een fijne belevenis, die – eenmaal ter plekke – bovendien vriendelijk is voor je portemonnee. Zeker als je wat langer op reis bent en de tijd hebt.

Reizen is grenzen verleggen

Dat zijn de voordelen die je als toerist kunt genieten. Maar ga je een stapje verder en wil je het land op een ander niveau leren kennen dan kun je ook daar weer grenzen over. Blijf in Thailand of Indonesië niet hangen in en rondom je hotel of bij alleen de bekende bezienswaardigheden, maar ga stad of dorp in, zoek de markten op en proef streetfood. Dan kom je vanzelf in aanraking met de mensen die jou iets te vertellen hebben en omgekeerd. Locals en andere reizigers zijn ook vaak nieuwsgierig naar onze manier van leven, is mijn ervaring. Dit menselijk contact is zo waardevol voor de verruiming van je blik op de wereld en dodelijk voor vele vooroordelen. Ook goed voor je talenkennis natuurlijk, want als je ongeorganiseerd reist ben je je eigen woordvoerder.

Reizen is een beproeving van je zintuigen

Niet alleen horen en zien, maar ook andere zintuiglijke ervaringen kruipen in al je vezels als je wat vaker de wijken inloopt. Snuif de geuren op, ruik de kruiden, proef het eten, blijf niet hangen bij de MacDonalds of Starbucks. Zodra ik van het toeristische pad afwijk worden al mijn zintuigen op scherp gezet. Niet alles ruikt naar parfum natuurlijk, ook de onaangename geuren kruipen in mijn neus naar binnen. Toegegeven, in het begin is dat altijd best even doorbijten, maar er komt zoveel voor terug als je er oog voor hebt. Al die ontmoetingen, zoals ik al zei. Maar vooral het zien van mensen die met zo weinig bezit zo vriendelijk kunnen zijn, een eeuwige glimlach bieden die ik in Nederland zelden waarneem. De geuren, kleuren en smaken kruipen in mijn vezels, die glimlach kruipt in mijn hart.


Reizen is een verrijking en verruiming van je blik 

Als je onbekend bent met dit soort reisavonturen kan ik me voorstellen dat je je afvraagt of mensen wel goed bij hun hoofd zijn om dit te willen. En steeds opnieuw. Maar eenmaal die grens over zie ik mensen veranderen. Al die indrukken doen iets met je, waardoor je als een ander mens naar huis terugkeert dan je gekomen bent. Ik inspireer mensen graag om die grens ook een keertje te passeren, juist omdat ik de gevolgen ken.

Reizen verrijkt je leven.

Je besluit om te gaan. Mogelijk heb je je vooraf al een voorstelling proberen te maken, heb je foto´s en video´s bekeken, verhalen gelezen. Daarmee kom je al een eind in je voorbereiding, maar eenmaal op je bestemming zie je pas de ware afmetingen van alles, de mensenmassa´s, de achterkant van mooie plaatjes. Dan ga je als het ware zelf op in dit geheel en komt het gevoel erbij.

Reizen is een confrontatie met jezelf

Behalve in gewone stadswijken zocht ik ook de confrontatie met mezelf tijdens wandeltrektochten. Mijn beklimming op het Caribisch eilandje Dominica en de tweedaagse vulkaanbeklimming op Lombok waren loodzwaar in vele opzichten. Kou lijden en slapen op een primitieve plek, dat doen de meeste mensen niet voor hun lol. En je komt jezelf daar pas echt tegen, niet altijd in de leukste versie.
´Is dit nou leuk?´ hoor ik je denken. Leuk is niet het juiste woord, maar door ontberingen is de voldoening achteraf heel groot. Misschien wel omgekeerd evenredig, hoe zwaarder de ontbering des te groter de voldoening. Mijn gevoel over mezelf, dit te kunnen delen met andere reizigers, de bewondering voor kleine mannetjes met zware bepakking die ons de berg op gidsen. Die intensiteit voelt als leven met een hoofdletter en maakt je sterker, met een goed gevoel over jezelf. Het smaakt zelfs naar meer, zeker nadat de spierpijn verdwenen is en de honger gestild.

Nederland te klein

Steeds als ik terugkom in Nederland of België voelt het voor mij als een te strakke jas, benauwend. En natuurlijk ben ik blij hier geboren te zijn met de vele voordelen die onze welvarende leefomgeving te bieden heeft. Die waardering voel ik na elke reiservaring opnieuw. Mijn wieg stond op een gouden bodem.
Ik heb een keuze, vele anderen niet. En ik wil altijd weer uit die strakke jas, met een voorliefde voor de zon en de zee. Heerlijk de hele dag op slippertjes en in een zomerjurkje, bevrijd van te veel ballast, regeltjes en conventies.

Werken vind ik fijn, nodig voor mijn onafhankelijkheid. Maar ook dan het liefst in een ruimte zonder ademnood, alleen mijn laptop, de hangmat, de palmboom en ik. Met na afloop de bekende cocktail. Zo wil ik jou als klant ontmoeten.

Via onlinereizen mensen ontmoeten

In verre oorden ontmoetten we mensen van allerlei pluimage, met sommigen zijn we nog bevriend. Via mijn website Reis mee met Sandra nam ik al vele lezers mee op reisavontuur. Sterker nog, ik ontmoette ook daar heel interessante mensen uit vele windstreken. Wereldvrouwen die reageerden en hun verhaal met mij wilden delen. We hebben nog steeds een boeiend contact, zonder elkaar ooit in levenden lijve ontmoet te hebben, in een aantal gevallen. We inspireren elkaar door wat we doen, wat we durven en hoe we met tegenslagen omgaan. Levenslessen, zou je kunnen zeggen.

Reizen verrijkt je leven

Ook jij kunt via onlinereizen mensen ontmoeten die je in je huidige routine misschien nooit zou tegenkomen. Door dit avontuur met mij aan te gaan help ik je jouw wereld uit te breiden, uit je comfortzone te stappen en in contact te komen met de mensen die ook jouw leven kunnen verrijken.
Het is zelden eenrichtingverkeer. Jij biedt een dienst of product aan, daardoor ontmoet je nieuwe mensen met nieuwe indrukken. Mijn ervaring is echt dat dit gewoon gebeurt zodra je online op reis gaat. En ook dan is het niet altijd feest, maar zoals ik al aangaf, door tegenslag en ontberingen leer jij beter omgaan met jezelf in lastige situaties. En de voldoening die daarbij hoort vormt de kers op de taart.

 

Wil jij samen met mij die lekkere cocktail drinken en online op reis gaan?

Heb jij een website nodig? Ik help je graag met jouw onlinereis. Vrijblijvend een websitescan? Maak een afspraak in mijn agenda. 

Wil jij meer weten over het maken van een website die aansluit op jouw Human Design? Neem dan contact op of plan een afspraak in mijn agenda.

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan