Een goede onlinereis in 5 stappen
Wil jij voor je bedrijf een website waar je iedere keer blij van wordt en waarmee je bovendien de allerleukste klanten en royale inkomsten binnenhaalt? Bij het maken van een WordPress website komt meer kijken dan je denkt. Het uiteindelijke resultaat is het gevolg van een plan, een goed begin bestaande uit een aantal stappen die doorlopen moeten worden. Keulen en Aken zijn immers ook niet op één dag gebouwd, een proces van eeuwen zelfs. Ik kan je geruststellen, een website komt sneller tot stand, maar een goed begin is ook hier het halve werk. Ik help je graag met je onlinereis, te beginnen bij het eerste station en zo verder tot aan je eindbestemming.
Via onderstaande 5 stappen naar jouw winstgevende droomwebsite
1. Domeinnaam kiezen
Wanneer je voor het eerst start met je onlinereis weet je mogelijk niet wat een domeinnaam is. Dit is het adres voor je website. Bij het bedenken van een naam kies je niet, zoals bij een fysiek adres, jouw straatnaam maar in de regel je bedrijfsnaam, of bedrijfsnaam met je dienst of product. Dit laatste kan je goed helpen om hoger te scoren in Google (zoekmachineoptimalisatie).
Extensie
De domeinnaam bestaat uit twee delen, de naam en de extensie. Bij mijn website – doorsandra.com – is doorsandra de domeinnaam en .com de extensie. Ondanks dat ik zelf een andere keuze heb gemaakt adviseer ik je, in het geval je lokaal wilt werken, de extensie .nl te gebruiken. Voor de internationale variant kun je beter .com gebruiken.
Heb je je domeinnaam gekozen? Check dan of deze nog beschikbaar is. Je zult niet de eerste zijn die haar domeinnaam rondvertelt en er later achter komt dat deze al in gebruik is. Wanneer er ‘registreren’ achter de domeinnaam staat is deze beschikbaar.
Een domeinnaam is meestal een jaar geldig en van tevoren ontvang je per e-mail een bericht met de vraag of je wilt verlengen of opzeggen. Zelf heb ik mijn domeinnaam aangeschaft bij Vimexx.
2. De host en het pakket kiezen
De tweede stap van je onlinereis is het kiezen van een hostingbedrijf. Van belang is om vooraf over een aantal vragen na te denken:
- Hoe groot gaat je website worden? Wil je een webshop, een platform, een leeromgeving, een portfolio of bloggen. Denk ook aan de hoeveelheid pagina’s.
- Wat is je doel? Hoeveel bezoekers wil je ontvangen op je website? Bij een kleiner aantal is de snelheid van je website geen issue. Maar wil jij groeien dan is het wel belangrijk om de juiste host te kiezen.
Tip: in mijn blog de 5 stappen voordat je start met het maken van je winstgevende website leg ik uit waarom de juiste host belangrijk is voor je website.
De gebruiksvriendelijkheid, de snelheid van de website, de grootte van het pakket, de veiligheid, de mogelijkheid om op te schalen en de service van je host zijn punten van aandacht. Vanwege de goede ervaringen met de door mij genoemde punten heb ik zelf bij mijn website doorsandra.com gekozen voor hosting Vimexx.
3. WordPress installeren en een WordPress thema kiezen
Het derde deel van je onlinereis is het installeren van WordPress. Hoe je dit doet is per hosting verschillend. Bij je hostingbedrijf kun je de handleiding krijgen voor het installeren van WordPress. Kom je er niet uit, vraag dan om hulp bij de support van je host.
Wanneer je WordPress hebt geïnstalleerd kies dan een WordPress thema, de zogenaamde lay-out. In deze jungle van duizenden thema’s is het geen eenvoudige klus om door de bomen het bos te kunnen zien.
Waar moet je vooral op letten?
- Ga voor een thema dat vaak gedownload wordt en goede reviews heeft, over het algemeen is dit een populair en goed thema.
- Kies een thema dat aansluit op de plugins die je gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan WooCommerce voor als je een webshop wilt maken of WPML voor een meertalige website.
- Is je thema responsive? Je WordPress thema moet op elk apparaat goed te zien zijn. Omdat steeds meer zoekopdrachten worden gedaan met een telefoon moet je website goed zichtbaar zijn op een smartphone, anders haken potentiële klanten af.
- Ga voor een betaald in plaats van een gratis thema wanneer je een professionele website of blog wilt.
- Wanneer je start met een nieuw WordPress thema vergt dat vaak nog uitzoekwerk. Belangrijk is dat er dan voldoende documentatie en support aanwezig is. Bij een gratis thema ontbreekt dit nog wel eens.
- Maar vraag je allereerst af wat het doel is van je website. Wil je bloggen? Kies dan voor een thema dat geschikt is voor bloggers. Het thema dat ik gebruik voor reismeemetsandra.nl is Soledad, ideaal voor een blog of online magazine. Dit thema is echter niet geschikt voor een professionele website. Hiervoor is het multipurpose thema Impreza een betere keuze. In combinatie met de ingebouwde WP Bakery builder kan ik alles maken wat ik wil. Ook belangrijk is dat dit thema goed integreert met Woocommerce (voor een webshop) en WPML (voor meertalige webshops).
- Er zijn zeker meer thema’s, ik beperk me nu tot mijn eigen keuzes om mee te werken.
4. WordPress thema en plugins installeren
Nadat je een geschikt thema hebt gekozen ga je dit installeren. Hiervoor ga je naar het dashboard van de website.
- Ga naar Weergave > Thema’s.
- Klik op ‘Nieuwe toevoegen”,
- Upload het ZIP bestand met je thema naar WordPress door het bestand te selecteren. Upload ook het Childthema. Dit is het thema dat de stijl en functionaliteit van het oorspronkelijke thema – het parent thema – ‘erft’. Je kunt hier alles aanpassen zonder dat de oorspronkelijke template verandert. Dit is belangrijk omdat bij een update van het oorspronkelijke template je aanpassingen niet verloren gaan.
- Klik vervolgens op activeren om het Child thema actief te maken.
Installeer vervolgens de benodigde plugins zoals bijvoorbeeld beveiliging, SEO, verkleining foto’s, e-mailprogramma en nog meer.
5. Het ontwerpen van je website
De vijfde stap van je onlinereis is het ontwerpen van je website, maar voordat je start zoek je eerst uit hoe alles werkt. Hoe log je in? Hoe schrijf je blogs? Waar zet je SEO?
Voor het schrijven van blogs gebruik je ‘berichten’ en maak je gebruik van categorieën, voor het aanmaken van pagina’s gebruik je ‘pagina’s aanmaken’ en bij ‘weergave’ maak je een menu.
Geen website zonder teksten en foto’s, die bepalen voor een groot deel de inhoud en het ontwerp. Professionele foto’s op jouw website hebben de voorkeur. Een goede foto zegt meer dan duizend woorden. Al zijn je teksten nog zo sterk, is je design nog zo goed, je bereikt nooit het gewenste effect zonder de juiste foto’s op je website. Heb jij teksten nodig en ben je zelf niet zo’n schrijver? Ik breng je graag in contact met een tekstschrijver.
Denk ook aan de Look & Feel van je website. Het gevoel dat een website oproept moet goed zijn. Dit kun je bereiken door elementen te gebruiken die jouw persoonlijkheid weerspiegelen.
Denk vooral ook na over wat je met je website wilt bereiken. Het bepalen van je doel is belangrijk voor het design, de structuur en teksten op de website. Is je doel helder? Zorg dan voor een goede gebruiksvriendelijkheid. Jouw bezoeker mag niet terechtkomen in een jungle en verdwalen. Je navigatie en structuur moeten intuïtief zijn.
Je website inzetten voor meer bezoekers en klanten.
Zodra je website klaar is en je op sociale mediakanalen bekend hebt gemaakt dat deze online staat, begint jouw onlinereis. Je zult aan de slag moeten om je doelgroep te bereiken en inkomsten te generen.
Heb je nog vragen of denk je na het lezen van dit blog ‘ik besteed het maken van een website liever uit’? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag met jouw online reis.