hoe word je een digital nomad

Hoe word je een digital nomad?

Zoals jullie al konden lezen ben ik op weg om een digital nomad te worden. Eerder mocht ik er stukjes van proeven, maar mijn bestemming naar een definitief leven als een nomade is nog niet bereikt. Dat dit niet vanzelf gaat behoeft weinig toelichting. Op reis naar mijn droombestaan verschenen heel wat beren op de weg.

Voor velen klinkt het daarom wellicht als een niet te verwezenlijken droom – het is nogal een grote stap inderdaad – maar als je alleen de beren ziet en niet de weg dan kun je beter blijven zitten waar je zit. Je moet vooral de moed hebben uit je comfortzone te stappen, alhoewel mijn comfortzone juist pas begint bij elke reis. Ook als dit betekent dat ik bijna alles moet achterlaten en elders iets nieuws opbouwen.

In onderstaand verhaal kun je lezen hoe ik tot deze droom gekomen ben, de ontwikkeling die ik tijdens mijn reis heb doorgemaakt en de mindset die mij daarbij enorm geholpen heeft.

Tip: lees de blog hoe je in kleine stapjes je droom kunt waarmaken

 


De weg naar een digital nomad leefstijl


Eerder vertelde ik al over stukjes van mijn leven, over hoe ik in mijn passie voor reizen gekomen ben op dit punt. Mijn reisavonturen die geleid hebben tot de ontwikkeling van onlinereizen voor tevreden klanten.

Eigenlijk is het hele leven een grote reis, of je nu wel of niet fysiek grote afstanden aflegt. Al lerend ontwikkelen we ons steeds verder, in enkele grote en vele kleine stapjes. Veel mensen streven naar zekerheid en veiligheid, stappen bij voorkeur uit op een prettig station om daar te blijven voor de opbouw van een goed leven, met hier en daar een uitstapje in de vorm van vakantie.

De hang naar avontuur

Voor mij is dit nooit de ambitie geweest. Ik wilde de wereld verkennen, het liefst nog veel meer dan ik daadwerkelijk heb gedaan. Niet dat ik voortdurend ontevreden of – erger nog – ongelukkig was, integendeel. Mijn drijfveren om regelmatig van plek te wisselen zie ik meer als een vorm van nieuwsgierigheid en hang naar avontuur om mijn leven te verrijken.

De wereld is zo veel meer dan mijn eigen beperkte omgeving. Mijn manier van leven en denken wil ik blijven voeden met het zien en ervaren van andere leefomgevingen. Hoe wonen mensen in Thailand, Cambodja of de Dominicaanse Republiek? Hoe bereiden zij hun maaltijd, hoe smaakt hun eten, hoe kunnen mensen in grote armoede toch blij zijn, welke dieren kun je tegenkomen?

Alleen al de chaos in het verkeer in vele landen is een belevenis op zich. Waar wij ons meestal keurig netjes aan de regels houden, daar lijkt iedereen in Azië ter plekke zelf verkeersregels te verzinnen. Zodra ik in een touctouc stap is de kunst om mijn eigen gewoontes los te laten en te vertrouwen op de ander, dat het wel goed komt. Meestal dan. Loslaten en vertrouwen dus, dat is al zo leerzaam voor vele aspecten in het leven. Dit wil niet zeggen dat ik als een kip zonder kop zelf nooit meer hoef op te letten, maar het idee dat alles in het leven maakbaar en controleerbaar is heb ik achter me gelaten. En ik kan je vertellen, dit geeft zoveel ruimte en verlichting.

Persoonlijke ontwikkeling

Wel heb ik nog steeds keuzes, zeker in situaties waarin ik langdurig niet echt gelukkig ben. Zo ben ik tijdens de diverse verhuizingen door het werk van Sylvester steeds gewisseld van baan. Nadat we voor langere tijd terug kwamen in Limburg voelde ik een groeiende onvrede met mezelf, wist dat ik tot meer in staat was dan ik tot dusver had laten zien en besloot op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Dat ik beschikte over veerkracht en doorzettingsvermogen had ik al aangetoond door de vele verhuizingen en het lopen van marathons, maar qua werk was ik wat blijven steken op een niveau dat niet meer bij me paste. Een sociaal-juridische opleiding op HBO-niveau sloot ik na vier jaar succesvol af en kon snel aan de slag als bewindvoerder.

Nieuwe uitdagingen door het ontwikkelen van mijn creativiteit

Ook nadat ik Sylvester volgde naar Bonaire en daar drie jaar verbleef, een betaalde baan voor mij niet tot de mogelijkheden behoorde en hele dagen op het strand niet de voldoening brachten die ik zocht, besloot ik op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. Schilderles voor mijn creativiteit, bloggen over mijn leven op Bonaire via mijn zelf gecreëerde website reismeemetsandra. Hierdoor leerde ik de eerste kneepjes van webdesign.

Loslaten en vertrouwen

Terug in Nederland kon ik spoedig weer terecht in mijn baan als bewindvoerder, later ook als bureaumanager. Ik bleef bloggen, o.a. voor ‘Het Smalste Stukje Nederland’ en de vele wandeltochten die ik maakte. Toen na enkele jaren mijn werksituatie steeds lastiger en onbevredigend werd, ik tevergeefs alles geprobeerd had de situatie te normaliseren, maakte ik een risicovolle keuze: ik nam ontslag.

Ik gooide oude schoenen weg terwijl ik nog geen nieuwe had. Maar ik had iets heel dierbaars, diep van binnen. Loslaten en vertrouwen, dat waren de souvenirs die ik van alle reizen had bewaard. Niet blijven hangen in ontevredenheid of klagen en dragen, maar zelf de keuze maken om te stoppen waardoor ruimte ontstaat voor iets nieuws. Ik vond een andere baan met voldoende vrijheid om de laatste fase naar een bestaan als digital nomad te overbruggen. Ons huis werd verkocht en we betrokken een huurappartement in België, om dezelfde reden.


Hoe word je een digital nomad: mijn passie webdesign combineren met mijn andere passie reizen


Terugdenkend aan de fijne tijd op Bonaire, waarin ik mijn passie voor webdesign ontdekte, nam ik een volgend besluit. Ik ga anderen helpen met creatief webdesign. En meteen voelde ik nieuwe energie binnenstromen om dit avontuur aan te gaan. Mijn eerdere ervaringen breidde ik uit met een professionele cursus en ontwikkel nu mijn eigen stijl die zich vooral onderscheidt door de toepassing van kleurencombinaties, geheel toegespitst op de klant en zijn of haar product.

Deze passie past als een op maat gemaakte jas in mijn plannen voor de volgende levensfase van Sylvester en mij. De combinatie van reizen en werken, waar ook ter wereld, oftewel als digital nomad. Het leven mag dan niet zo maakbaar zijn, maar er ligt een heel kleurenpalet aan keuzes klaar om je leven te verrijken. Je moet daarbij wel wat risico durven nemen en een stuk veiligheid opgeven, maar hoeveel garanties krijg je als je op één plek blijft? Daarom zijn de levenslessen van onze reizen zo essentieel. Loslaten en vertrouwen, dan komt het wel goed. En anders trekken we ‘gewoon’ weer verder. Durf jij het aan, samen met mij op – online – reisavontuur? Ik help je graag met jouw onlinereis en ontwerp graag een website voor jou.

Hoe word jij een digital nomad? Welke stappen onderneem jij?

 

 

 

Wil jij meer weten over het maken van een website die aansluit op jouw Human Design? Neem dan contact op of plan een afspraak in mijn agenda.

Dit artikel delen:

2 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan