kleuren voor je website

De kracht van kleuren voor je website: hoe kies je de juiste kleuren voor je website dat past bij je Human Design type

Hoe kies je de juiste kleuren voor je website dat past bij je Human Design type? Zoals jullie al zagen ga ik voor kleurrijke websites. Kleuren worden niet zomaar gekozen. Hun kracht en betekenis stem ik individueel af op mijn klanten en hun dienst of product. In mijn vorige blog kon je al lezen over mijn toepassing van Human Design.

Wat zou een kunstschilder moeten zonder kleurenpalet? Een binnenhuisarchitect of modeontwerper? We kunnen allemaal legio situaties oproepen die gepaard gaan met kleur. Niet alleen als esthetische waarde, maar ook in gevoel en betekenis. Voor mij als webdesigner vanzelfsprekend om kleuren te betrekken bij jouw onlinereis. Het maakt nogal wat uit of jij kiest voor het zonnige zuiden, het noorderlicht of het kleurrijke India.

Op mijn eigen website vind je de hoofdkleuren oranje en groen. Deze heb ik voor een deel intuïtief gekozen, maar blijken ook te kloppen met mijn Human Design blauwdruk. Echter voor een andere website koos ik meer ingetogen kleuren. Deze tekstschrijver/contentwriter wil kalmte en vertrouwen uitstralen. Hierdoor koos ik voor marineblauw als hoofdkleur. Deze tint staat voor intuïtie, innerlijke vrede, een derde oog en verruimende werking.

Blikvanger

Kleuren kunnen blikvangers zijn. Weet je nog, die eerste indruk? Een treffende binnenkomer – waardoor jouw (potentiële) klanten geraakt en nieuwsgierig worden – bestaat voor een deel uit kleur. Iedereen heeft wel iets met kleuren, een lievelingskleur bijvoorbeeld. Deze kan van persoon tot persoon verschillen, zelfs per situatie. Als blauw jouw kleur is dan word je blij van een blauwe lucht, maar een blauw gerecht op je bord is niet echt aantrekkelijk. Bij rood denk je misschien aan een rode roos voor de liefde, maar een rode vlag staat weer voor gevaar.

Waar denk jij aan bij bepaalde kleuren? 

Zwart en wit zijn de twee uitersten op het kleurenpalet. De natuur biedt daartussenin alle nuances die maar mogelijk zijn. Kijk alleen al naar de regenboog, een prachtig natuurverschijnsel met opeenvolgende primaire kleuren. De lucht kan blauw, grijs of zwart zijn. Bomen en hun bladeren verschillen van seizoen tot seizoen, van groen in de lente tot geel, bruin en rood in de herfst. Aan welke kleuren denk jij bij zee en strand? Een gele zon erbij wellicht? Een groene palmboom met een cocktail van Blue Curaçao?

De diepere betekenis

Ook de psychologie heeft zich gebogen over kleuren en hun diepere betekenis. Kleuren hebben invloed op mensen, meestal op on(der)bewust niveau. Afhankelijk van je stemming kan een kleur deze in een bepaalde richting doen gaan en omgekeerd. Zwart is doorgaans niet de kleur waar je vrolijk van wordt, wit geeft vooral licht aan duisternis. Harde kleuren werken versterkend, pasteltinten eerder verzachtend. Niet voor niets worden baby’s over het algemeen gehuld in zachte kleuren.


De betekenis van kleuren en Human Design


Human Design verbindt diverse oosterse en westerse stromingen met elkaar, waarbij de energiecentra gebaseerd zijn op het Chakra-systeem. Deze zijn als volgt verbonden aan kleuren:

Rood – wortelchakra/centrum
Veiligheid, vertrouwen, authenticiteit, zelfliefde, daadkracht, passie, liefde

Oranje – sacraalchakra/centrum
Creativiteit, enthousiasme, levenslust, productiviteit

Geel – solar plexus
Zelfacceptatie, zelfvertrouwen, identiteit, eigenwaarde, wilskracht

Groen – hartchakra/centrum
Kalmte, natuur, positiviteit, dankbaarheid, liefde, groei, acceptatie

Turquoise blauw – keelchakra/centrum
Stabiliteit, veiligheid, vertrouwen, manifesteren

Marina blauw – voorhoofdchakra/Ajna centrum
Intuïtie, kalmte, vertrouwen, werkt verruimend, innerlijke vrede

Violet – kruinchakra/hoofd centrum
Spiritueel, zingeving, overgave 


De kunst van combineren

Zelden is iemand in één enkel hokje te plaatsen. Dit geldt ook voor jouw kleur. Je kunt het een beetje vergelijken met een sterrenbeeld en de ascendant. Ben jij in augustus geboren dan hangt het mede af van geboortedatum, -tijdstip en -plaats voordat er iets zinnigs over jou persoonlijk te zeggen valt, zowel vanuit de astrologie als vanuit Human Design. Is geel jouw favoriete kleur, dan sta je waarschijnlijk voor eigenwaarde, maar daarnaast nog zoveel meer. Ook in combinatie met eigenschappen binnen andere kleurschakeringen.

Een kleurenmix die bij jou en je onderneming past

Belangrijk is om de juiste combinatie te vinden van jouw unieke persoonlijkheid. Samen met jou wil ik daarnaar op zoek. Een kleurenmix die bij jou en je onderneming past, die uitstraalt wat jij wil zeggen. Een goede tekst, vormgeving en gebruiksvriendelijkheid van je website doen de rest.

Kleurenpalet samenstellen voor je website

Het hoeft niet heel moeilijk te zijn, de keuze voor de juiste kleuren voor je website.

Eenmaal duidelijk wat jij je bezoeker wilt laten voelen kunnen we dit samen vertalen naar de juiste kleurencombinatie. Ga je voor stoer, chique, zakelijk, rustig, kleurrijk, speels, warm, uitdagend, laagdrempelig, verbinding, professioneel, eenvoudig… en nog zoveel meer opties, dan zoeken we in eerste instantie binnen het palet met hoofdkleuren.  Voor verfijning zoeken we vervolgens naar tinten die aansluiten of contrasteren hierbij, afhankelijk van het doel.

 

Hoe gaat dit in de praktijk?

Voor webdesign kies je maximaal zes kleuren, waarbij je één kleur kunt kiezen die wat donkerder is dan de rest. Deze is mooi om te gebruiken voor je footer, zodat elke pagina eindigt met een donkere balk, dat sluit mooi af. Voor alle duidelijkheid: de footer is de onderste balk van je website waarin je je contactgegevens, KvK & BTW-nummer, social media follow buttons, een link naar je algemene voorwaarden en privacystatement plaatst.

Kies daarnaast ook een kleur die contrasteert met de rest van je kleuren, eentje die eruit springt, vooral te gebruiken voor je buttons. Deze moeten opvallen om je bezoeker te triggeren door te klikken naar je aanbod.

Vind jij het lastig om de juiste kleurencombinatie te kiezen? Met een kleurenpalet generator gaat dit een stuk gemakkelijker.


Van kleuren naar moodboard

Je kunt ook kiezen voor een andere manier. Ik werk graag met Canva. Stel, je geeft aan van herfstkleuren te houden. Op Pinterest zoek je dan vervolgens naar afbeeldingen van inrichting, kleding, natuur en interesse in de gewenste kleuren.

Nadat je deze afbeeldingen in Canva  geüpload hebt maak je er een moodboard van en pin je de kleuren in Canva. Dit doe je door op de moodboard te gaan staan, waarbij je linksboven de kleuren kunt zien. Je kunt hierop klikken en ziet links de fotokleuren. Hiervan creëer je een combinatie, rekening houdend met bovenstaande. Indien je een logo hebt dan upload je deze ook in het geheel van de moodboard.

 

Welke kleuren passen bij jouw human design type?

Heb jij hulp nodig bij het kiezen van de juiste kleuren voor je website? 

Ik help je graag bij je online reis en bij het maken van een authentieke website die bij jou past. Wil je meer weten over mijn aanbod? Klik dan hier en ontdek hoe ik jou kan helpen. Lees ook de blog welke essentiële onderdelen op je aanbodpagina moet staan.

Neem contact op voor meer informatie.

Wil je ook een website laten maken die volledig is afgestemd op jouw Human Design blauwdruk? Neem dan contact op of plan een afspraak in mijn agenda.

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan