Een goede voorbereiding is het halve werk. Alvorens aan je website te beginnen dien je over een aantal zaken goed na te denken, bijvoorbeeld aan hoe je jouw persoonlijkheid naar voren wilt laten komen, je website SEO-optimaliseren, wat moet er op je homepage staan, SSL installeren en je website koppelen met Google Analytics.
Maar je begint met enkele andere stappen. Welke? In deze blog beschrijf ik de vijf stappen die nodig zijn voordat je start met het (laten) maken van een winstgevende website.
Stap 1: Het doel van je website
Allereerst ga je nadenken over wat je met je website wilt bereiken. Wil je vooral mensen naar jouw website laten komen om meer over jou en je business te weten? Wil je bezoekers informeren? Of wil je producten of diensten verkopen? Het bepalen van je doel is belangrijk voor het design, de structuur en teksten op je website. Een informerende website ziet er heel anders uit dan een website die producten of diensten verkoopt. Een duidelijk doel is dus je eerste stap naar een winstgevende website.
Is je doel helder? Zorg dan voor een perfecte gebruikersvriendelijkheid. Een bezoeker van je website moet niet zelf hoeven na te denken. Je navigatie en websitestructuur zijn belangrijk, deze moeten intuïtief zijn. Is dit niet duidelijk dan is je bezoeker snel weg. Met een goede navigatie en structuur bereikt je bezoeker zijn doel en vindt wat hij zoekt. Een andere tip is om helder en eenvoudig te schrijven. In enkele seconden besluit een bezoeker om te blijven of weg te gaan. Hij dient antwoord te krijgen op vragen als: wie ben jij, wat doe je voor wie, welke problemen los jij op, waarom moet die potentiële klant bij jou zijn? Schrijf dus duidelijke en effectieve teksten.
Denk ook aan een duidelijke call to actions, oproep tot actie. Wil je dat iemand iets bestelt? Dan is een knop met ‘meer info en prijzen’ effectiever dan ‘bestel nu’. Besteed voldoende aandacht aan je zoekresultaten. Schrijf aantrekkelijke paginatitels en een pakkende metabeschrijving (een korte tekst, die je in de zoekresultaten van Google ziet staan). Tot slot geef ik je mee dat je je website moet onderhouden. Denk hierbij niet alleen aan updates maar bijvoorbeeld ook aan linkjes die niet meer werken of een foutmelding dat de pagina niet meer bestaat.
Stap 2: Wat is je doelgroep?
Baken je doelgroep goed af, je kunt namelijk niet iedereen ‘bedienen’. Klanten hebben verschillende eisen en behoeftes. Door je doelgroep helder te hebben kun je precies de juiste snaar raken, zowel met tekst als met foto’s. Bij het bepalen van je doelgroep kun je aan de volgende kenmerken denken:
-leeftijd
-geslacht
-opleidingsniveau
-zorgen en interesses
-regio
Hoe specifieker je bent hoe beter je weet waar je je klanten moet zoeken. Je weet waar ze wakker van liggen en kunt hierop inspelen. Pas je schrijfstijl aan je doelgroep aan. Een voorbeeld van leeftijd: in welke levensfase zit je doelgroep? Een jongvolwassene heeft gemiddeld een andere informatiebehoefte dan mensen van middelbare leeftijd of gepensioneerden. Kies daarbij ook je doelgroep, passend bij jouw Unique Selling Points. Welke eigenschap maakt jouw bedrijf beter dan je concurrent? Wat is jouw passie? Deze vragen helpen bij het bedenken van kenmerken van je doelgroep.
Wanneer je je doelgroep niet kunt specificeren kun je er ook voor kiezen om jouw voorwaarden af te bakenen en jezelf aan de wereld te presenteren onder jouw expertise, denkwijze en leefstijl. De juiste klanten komen dan vanzelf naar je toe. Ikzelf heb hiervoor gekozen. Wil je hier meer over weten? In mijn blog ‘tips om jouw persoonlijkheid naar voren te laten komen op je website’, heb ik er meer over geschreven.
Stap 3: Hosting
Ook hier de vraag ‘wat is het doel van je website?’ Hoe groot gaat je website worden? Wil je een webshop, leeromgeving, blogs, bijzondere functionaliteiten of een platform op je website? Wil jij groeien met je website? Allemaal zaken om over na te denken. Let bij het kiezen van een hosting op het volgende:
- Snelheid van je hosting: naast foto’s kan een hosting je website vertragen of versnellen.
- Veiligheid: houd hackers en malware buiten de deur. Zorg dat er backups gemaakt worden. Dit gebeurt automatisch bij goede host.
- Opschalen: let op de mogelijkheden van je host om op te schalen naar een ander pakket. Mijn website ‘Reis mee met Sandra’ heb ik moeten opschalen. Vanwege de vele blogs en foto’s op mijn website kwam ik opslagruimte tekort. Gelukkig kon ik mijn pakket opwaarderen.
- Hoeveel e-mails je per dag kunt versturen vanuit WordPress.
- Gebruiksvriendelijkheid om in de mappen te komen. Let erop dat je hosting Direct Admin gebruikt. Dit is een controlepaneel oftewel een plek achter de schermen waarin je het een en ander kunt regelen.
Stap 4: Lay-out van de website
Naast een logo en huisstijl is het ook belangrijk om onderzoek te doen naar de lay-out van je website. Heb je besloten om een website te (laten) maken in WordPress dan heb je een WordPress-thema nodig. Dit is je lay-out. Bekijk websites van je concurrent en schrijf op wat je goed en minder bevalt. Misschien vind je het leuk om een moodboard te maken met websites die je leuk vindt. Pinterest is een goed platform om inspiratie op te doen. Heb je duidelijk wat je wilt zoek dan het thema op Envato Market/Themeforest. Ikzelf werk graag met Impreza, een multi-purpose thema. Het voordeel is dat je binnen één thema veel verschillende lay-outs en websites kunt maken. Het nadeel kan zijn dat veel functies niet gebruikt worden.
Stap 5: De juiste mindset
Het vijfde en misschien wel allerbelangrijkste punt: de juiste mindset. Met een verkeerde mindset kun je geen succesvolle website maken. Denk daarom niet in belemmerende maar in helpende overtuigingen. Ook voor jou is succes weggelegd. Ben je niet goed in verkopen? Er zijn verschillende verkoopmethodes. Laat je expertise zien door te gaan bloggen. Op die manier komen mensen – die bij jou passen – vanzelf naar je toe. Denk ook niet ‘die markt is al groot genoeg’. Alleen al door wie jij bent trek je je eigen klanten aan. Draai het om en denk positief. Tegenslagen zijn er om van te leren, blijf doorgaan en je zult gaan groeien. Focus op jouw doel en ga er voor de volle 100% voor.
Een website (laten) maken? Benieuwd naar de voor- en nadelen van het (laten) maken van een WordPress website?
Heb je nog vragen of denk je na het lezen van dit artikel: ik wil graag geholpen worden met het doel, doelgroep, content en structuur van de website? Neem gerust contact met mij op of maak vrijblijvend een afspraak in mijn agenda.