google analytics

Google Analytics 4 | Ontdek deze 5 cruciale website-statistieken

Wil je jouw digitale domein winstgevender maken? Dan is het tijd om dieper in de statistieken te duiken. Zonder deze cijfers blijf je in het duister tasten over wat bezoekers uitvoeren op je website, en laat dat nou net de sleutel zijn tot gerichte verbeteringen. Samen met Google Analytics 4 (GA4) gaan we op ontdekkingstocht naar inzichten die jouw bereik, inkomsten en klanten een boost geven. Ontdek deze 5 cruciale website-statistieken.


Wat heeft GA4 te bieden


GA4 is als een schatkist vol mogelijkheden om jouw hele website onder de loep te nemen. Hiermee onthul je onder andere:

 • Hoeveel bezoekers maandelijks jouw online plek aandoen;
 • Het aantal terugkerende bezoekers dat jouw digitale wereld verkent;
 • De oorsprong van je bezoekers, of het nu via Google is, sociale media (en welk kanaal precies), of zelfs vanaf andere websites;
 • Het gedrag van je bezoekers, zoals:
  • Hoever ze scrollen op een pagina of blog (belangrijk om te weten, want als dit minimaal is, is het tijd voor aanpassingen);
  • Hoe vaak er op links wordt geklikt;
  • Welke externe links je bezoekers aantikken (vooral handig bij affiliate marketing voor het verhogen van inkomsten);
  • Hoelang bezoekers op een pagina of blog blijven;
  • Welke pagina’s en blogs het populairst zijn, hoe lang bezoekers daar blijven en hoeveel de eindstreep bereiken;
  • Demografische gegevens van je bezoekers, inclusief leeftijd en herkomst;
  • Het gebruik van desktop, tablet en mobiel, cruciaal voor een geoptimaliseerde website-ervaring.

Naast deze statistieken biedt GA4 nog veel meer, maar met deze gegevens heb je al een stevige basis om jouw website te finetunen voor maximale resultaten.

 


Ontdek de 5 cruciale website statistieken | Schijnwerpers op de GA4-rapporten en winstgevende optimalisaties


Je kunt een schat aan statistieken uit GA4 halen, maar je moet wel weten waar je moet zoeken. In dit artikel richt ik mij  op de 5 GA4-rapporten die je absoluut moet bekijken. De rest bewaar ik voor een volgende expeditie.

1.Doelgroepinzicht, gebruikers en sessies:

   • Ontdek wie jouw websitebezoekers zijn, van welk land en zelfs welke stad.
   • Leer over hun leeftijd en het apparaat waarmee ze jouw digitale domein betreden.
   • Krijg inzicht in bezoekersaantallen, sessieduur en betrokkenheid.Optimalisatietips:
   • Verleng de sessieduur voor een betere positie in Google.
   • Pas teksten aan, voeg knoppen toe om meer acties te stimuleren.

 

2.Herkomst van je bezoekers:

Ontdek hoe bezoekers op je website belanden (acquisitie), essentieel voor het finetunen van je marketingstrategie. Stel dat je actief bent op sociale media om je bedrijf te promoten, maar je merkt dat er nauwelijks verkeer vanuit sociale media naar je website komt. In dat geval is het duidelijk dat je je strategie moet heroverwegen. Omgekeerd kan hetzelfde gelden voor bezoekers vanuit Google. Als je ervan overtuigd bent dat je website uitstekend is geoptimaliseerd voor SEO, maar er komen bijna geen bezoekers via Google, dan is het essentieel om aanpassingen door te voeren.

Bovendien biedt deze analyse inzicht in de waarde van je bezoekers. Houden bezoekers die via Google binnenkomen bijvoorbeeld langer vast op je website? Bladeren mensen die via sociale media arriveren helemaal naar beneden? Zijn er meer klikken op links wanneer bezoekers via Google komen of juist via sociale media? Deze informatie wijst je de weg naar de meest vruchtbare aanpak, of het nu gaat om het verbeteren van bestaande resultaten of het aanpassen van je marketingstrategie voor optimale prestaties.

3.Best gelezen pagina’s en blogs:

De meest cruciale plekken op je website om klanten aan te trekken en inkomsten te genereren zijn meestal de landingspagina’s, verkoopgerichte blogs, blogs met focus op affiliate marketing, en natuurlijk, de contactpagina. Maar laten we eerlijk zijn, worden deze pagina’s en blogs wel voldoende bezocht? En zo niet, waar duiken jouw bezoekers dan in?

Een goed begrip van je meest gelezen pagina’s en blogs is van onschatbare waarde om jouw website winstgevend te maken. Hier valt veel aan te sleutelen. Werpen we bijvoorbeeld een blik op jouw top 5 meest gelezen blogs: welke stappen kun je nemen om ervoor te zorgen dat deze blogs leiden tot meer klanten en inkomsten?

En omgekeerd: welke pagina’s die je juist graag bovenaan ziet, bungelen nu onderaan de lijst? Welke strategie kun je implementeren om ze naar de top te brengen?

Denk hierbij aan het optimaliseren van SEO, het plaatsen van meer aansprekende oproepen tot actie bovenaan de pagina of blog, het slim toevoegen van interne links, en het finetunen van de tekstuele inhoud.

Optimalisatietips:

  • Verbeter SEO voor essentiële pagina’s.
  • Optimaliseer lay-out en inhoud voor betere prestaties.

 

4.Scrollgedrag van bezoekers:

Leer waar bezoekers stoppen met scrollen en optimaliseer je CTA-plaatsing.
Heb je weleens stilgestaan bij de plek waar je een oproep tot actie plaatst op een pagina of blog? Veel ondernemers neigen ernaar een knop of link onderaan de pagina te zetten, maar juist daar belanden de meeste bezoekers niet.

In Google Analytics 4 kun je nagaan hoeveel van je bezoekers tot wel 90% van een pagina of blog scrollen. Deze specifieke informatie biedt een schat aan mogelijkheden. Je kunt hiermee gericht je blogs en pagina’s aanpassen voor betere resultaten. Overweeg bijvoorbeeld om knoppen hoger op de pagina te plaatsen, maak gebruik van ankerlinks, verplaats affiliate links naar een prominentere positie, of pas de opmaak en tekst van de desbetreffende pagina aan. Super handig, toch?

Optimalisatietips:

  • Verplaats call-to-actions hoger op de pagina voor meer interactie.

5.Externe linkklikken van bezoekers:

Dit is ontzettend waardevol als je bezig bent met affiliate marketing. Je hebt er immers belang bij dat zoveel mogelijk mensen op die links klikken. Wanneer de statistieken aangeven dat er bijna niemand op je affiliate links klikt, dan weet je direct waarom je niet het gewenste rendement behaalt met je affiliate marketinginspanningen.

Hetzelfde geldt voor externe links naar je eigen online cursussen. Als je je online cursussen op een aparte academie website aanbiedt, wil je dat bezoekers daar hun aankopen doen. Maar om dat te laten gebeuren, moeten ze wel op die links klikken. Als dat niet gebeurt, is er werk aan de online winkel.

Wil je dat er meer interactie is met specifieke links? Start dan met het analyseren van de prestaties van de huidige links en ga vervolgens aan de slag met verbeteringen. Overweeg om de desbetreffende links hoger in de tekst te plaatsen, geef ze een pakkendere naam, of voeg ze toe aan de meest gelezen pagina’s en blogs.

Geloof me, deze aanpassingen kunnen wonderen verrichten.

Optimalisatietips:

 • Herpositioneer links voor meer klikken en inkomsten.

 


Hoe en waar bekijk je deze statistieken? | GA4 versus het GA4-dashboard


GA4 vraagt wat navigatievaardigheden, maar geen zorgen! Voor degenen die minder tijd willen besteden aan het doorkammen van statistieken, introduceren we het GA4-dashboard. Hier heb je alles in één oogopslag, zonder eindeloos doorklikken.

 

Optie 1.  In Google Analytics 4 zelf: voor de avonturiers

Navigeer naar Rapporten aan de linkerkant van GA4.

Vind alle statistieken onder verschillende kopjes, zoals

 • Gebruiker > Gebruikskenmerken
  • Blik op de gebruikers (waar je bezoekers vandaan komen, hun leeftijd, geslacht, en interesses).
  • Demografische gegevens (land, stad en andere details)
 • Gebruiker > Technologie
  Overzicht van gebruikte technologie (mobiel/tablet/desktop, besturingssysteem, browser, schermgrootte)
 • Levenscyclus > Acquisitie Acquisitieoverzicht
  (waar je bezoekers vandaan komen, welke zoekwoorden leiden naar je website)
 • Levenscyclus > Betrokkenheid

  • Inzicht in betrokkenheid (activiteiten van bezoekers op je website, de meest gelezen blogs en pagina’s)
  • Alle gebeurtenissen in één oogopslag

Bij elk overzicht kun je verder klikken voor diepgaandere details. Zo kun je bijvoorbeeld per blog en pagina het bezoekersaantal, het scrollgedrag, gebeurtenissen, en meer gedetailleerde informatie bekijken.

 

Optie 2. Het GA4-dashboard: voor de tijdbewuste ontdekkingsreiziger

 • Geef je ogen de kost aan een overzicht van algemene statistieken, marketingkanalen, best gelezen pagina’s en meer.
 • Bespaar tijd en moeite door niet te hoeven doorklikken voor specifieke informatie.

Het GA4 Dashboard, ontwikkeld door Datalover, is dé oplossing voor iedereen die graag op de hoogte blijft van website-statistieken, maar geen uren wil spenderen aan het doorgronden van de complexiteit van Google Analytics.

In één oogopslag biedt dit dashboard alle statistieken die ik eerder in dit artikel heb besproken. Geen gedoe met doorklikken of zoeken naar specifieke informatie.

Op het dashboard kun je snel zien:

 • Algemene statistieken zoals het aantal bezoekers, gebeurtenissen, het scrollgedrag van bezoekers en de sessieduur (hoe lang ze op je website blijven).
 • Inzicht in marketingkanalen, inclusief het aantal bezoekers per marketingkanaal, de verblijfsduur en de gebruikte zoekwoorden.
 • Een overzicht van je best gelezen pagina’s en blogs, inclusief gedetailleerde informatie over het aantal bezoekers, de leestijd en het scrollgedrag tot aan het einde.
 • Achtergrondinformatie over je bezoekers, waaronder hun herkomst en het gebruikte apparaat.

 

Dit alles op één overzichtelijke pagina, zonder de noodzaak om door te klikken of zelf uit te vogelen waar je de gewenste informatie kunt vinden. Het GA4 Dashboard is een waardevolle tijdsbesparing voor iedereen die graag inzicht wil in de statistieken zonder daar veel tijd aan te besteden.

Dus, klaar voor een epische ontdekkingstocht door jouw online rijk? Je kunt het GA4 Dashboard hier aanschaffen, inclusief een duidelijke uitleg.

Laat me weten welk pad je kiest, en laten we samen de schatten van jouw website onthullen.

Tip: wil je meer lezen over SEO? Lees dan de blog ‘12 SEO tips om de vindbaarheid in Google te verhogen’.

VOOR WELKE OPTIE KIES JIJ?

 

 

Wil jij meer weten over het maken van een website die aansluit op jouw Human Design? Neem dan contact op of plan een afspraak in mijn agenda.

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan