De kracht van storytelling

De kracht van Storytelling in Webdesign

Storytelling – het vertellen van verhalen – is een krachtig middel in webdesign. Het biedt de mogelijkheid  om een emotionele verbinding met de bezoekers van je website tot stand te brengen.

Mijn liefde voor storytelling begon niet hier, maar op mijn reisblog Reis mee met Sandra. Hier kon ik mijn reiservaringen vertellen, waarbij het niet de bedoeling was om alleen bestemmingen vast te leggen, maar vooral persoonlijke emoties, avonturen en ontdekkingen te vangen.

Diezelfde kracht van verhalen, storytelling, breng ik nu naar het ontwerp van deze digitale webomgeving.


Hieronder belicht ik 8 aspecten van de kracht van storytelling in webdesign:


1. Emotionele betrokkenheid

Verhalen bezitten de kracht om emoties op te roepen. Door een verhaal te integreren in je webdesign kun je bezoekers een emotionele band met je merk of boodschap doen voelen. Deze emotionele betrokkenheid verhoogt niet alleen de kans op een langer verblijf op je website maar zorgt ook voor een positievere perceptie van het merk.

Voorbeeld:

mijn ontwerp voor de website voor Sunset Estates Northern Cyprus.

Drie ondernemende vrouwen op Noord-Cyprus helpen je met het vinden van een droomhuis op dit ‘blue zone’ eiland. Zij vertellen daarbij een verhaal over hoe het voelt om op die plek je droomhuis te bezitten.

‘Stel je eens voor dat je buiten op je eigen terras zit, met uitzicht op de zee, genietend van  lokale wijn en oogverblindende zonsondergangen.’

Met deze woorden brengen zij een positieve emotie over die ook binnen jouw bereik kan komen.

Voor meer informatie:
Neem een kijkje op de homepage van Sunset Estates Northern Cyprus.

 

2. Authenticiteit

Het authentieke van een merk wordt sterk benadrukt door een goed verteld verhaal. Door transparantie over de achtergrond, missie en waarden van een bedrijf via storytelling bouw je vertrouwen op bij bezoekers.

Voorbeeld:
Mijn ontwerp voor de website van Simons writing, ‘made to tell stories’.

Deze tekstschrijver heeft een passie voor het schrijven van verhalen, storytelling. Op haar ‘over mij’ pagina schrijft zij over haar achtergrond, missie en kernwaarden. Vanuit haar liefde voor taal en de ziel van mensen verbindt zij onderwerpen met elkaar.

Haar passie voor verhalen valt samen met ‘kwaliTijd’. Een goed doordacht verhaal vraagt om voldoende tijd, dit komt de kwaliteit van verhalen ten goede.

3. Memorabiliteit

Mensen onthouden verhalen beter dan droge feiten. Door verhalende elementen toe te voegen aan je webdesign maak je de inhoud gedenkwaardiger. Dit kan resulteren in een grotere merkherinnering en loyaliteit.

Voorbeeld:
Mijn ontwerp voor de website AdminDo & Lifestyle, passie voor Cijfers & Welzijn.

Een bedrijf voor administratie en belastingzaken. De droge feiten die hier vooral voorbijkomen worden ingekleurd met verhalen over de persoon achter dit bedrijf en haar tips over levensstijl.

Storytelling kun je plaatsen

 • op je homepage; door een banner met een verhaal te plaatsen,
 • op de ‘Over mij’ pagina; door het verhaal te vertellen over het ontstaan van je bedrijf. Welke inspiratie was leidend en hoe is je bedrijf  geëvolueerd?
 • Publiceer blogposts met verhalende elementen. Denk aan casestudy’s, persoonlijke ervaringen en inzichten.
 • Op de product- of dienstenpagina; voeg klantverhalen toe die laten zien hoe jouw producten of diensten het leven van mensen hebben beïnvloed.
 • Klantbeoordelingen en testimonials: breid klantrecensies uit door verhalende getuigenissen toe te voegen die dieper ingaan op de ervaringen van klanten.

 

4. Focus op de gebruiker

Goede storytelling in webdesign plaatst de gebruiker centraal. Het richt zich op de behoeften, uitdagingen en ervaringen van de doelgroep, waardoor bezoekers zich beter kunnen identificeren met de boodschap van de website.

Terugkomend op de website van Sunset Estates Northern Cyprus

– Wat zijn de behoeften

(van mensen die op zoek zijn naar een investering in onroerend goed)

 • Veilige investering: gebruikers willen de zekerheid dat hun investering veilig is. Ze zoeken  naar eigendommen met stabiele marktwaarden en juridische garanties
 • Hoog rendement: investeerders hebben vaak een hoog rendement op hun investering tot doel. Ze zijn op zoek naar onroerend goed met potentieel voor waardestijging of aantrekkelijke huurrendementen.
 • Levenskwaliteit: voor sommige investeerders kan de aantrekkingskracht van Noord-Cyprus liggen in de levenskwaliteit, het klimaat en de mogelijkheid om een tweede huis te hebben voor vakanties of pensionering.

Wat zijn de uitdagingen

 • Juridische Complexiteit: het begrijpen van de lokale wet- en regelgeving met betrekking tot onroerend goed transacties kan een uitdaging zijn. Investeerders hebben behoefte aan duidelijkheid en begeleiding.
 • Marktkennis: niet-lokale investeerders kunnen uitdagingen ondervinden bij het begrijpen van de lokale vastgoedmarkt, inclusief trends, prijsontwikkelingen en toekomstige prognoses.
 • Financiële Planning: effectieve financiële planning en belastingoverwegingen zijn essentieel bij onroerend goedinvesteringen. Gebruikers hebben mogelijk behoefte aan advies op dit gebied.
 • Afstand en Communicatie: Voor investeerders die niet lokaal zijn kan het beheer van onroerend goed op afstand een uitdaging vormen. Een betrouwbaar beheer- en communicatiesysteem is cruciaal.

Wat zijn de Ervaringen:

 • Cultuur en Levensstijl: investeerders kunnen streven naar een verrijkende ervaring door de lokale cultuur en levensstijl te omarmen. Ze willen wellicht deelnemen aan lokale evenementen en gemeenschapsactiviteiten.
 • Gemeenschapsbetrokkenheid: een positieve ervaring kan ook gekoppeld zijn aan betrokkenheid bij de lokale gemeenschap. Investeerders zoeken mogelijk manieren om positieve impact te hebben op de omgeving.
 • Naadloze Transactie-ervaring: een soepele aankoopervaring is van cruciaal belang. Investeerders waarderen een gestroomlijnd transactieproces en professioneel advies.
 • Investeringsrendement: Een positieve ervaring wordt vaak gemeten aan de hand van het rendement op de investering. Investeerders willen de vruchten plukken van hun financiële beslissingen.

5. Verduidelijking van complexe concepten

Voor bedrijven die complexe producten of diensten aanbieden kan storytelling helpen om deze concepten op een begrijpelijke en boeiende manier over te brengen. Een goed verhaal maakt abstracte ideeën concreet en toegankelijk.

Investeringen in onroerend goed kunnen soms als complex worden beschouwd, vooral in een internationale context zoals Noord-Cyprus. Om gebruikers te ondersteunen, omarm het principe van ‘verduidelijking van complexe concepten’ als kern van de dienstverlening.

Door:

 • Transparante Juridische Begeleiding

  De juridische aspecten van onroerend goed transacties kunnen complex zijn.  Daarom werken zij samen met advocaten die transparante juridische begeleiding bieden om elke stap van het proces duidelijk te maken. Van eigendomsrechten tot lokale regelgeving, ze vertalen juridische complexiteit naar begrijpelijke termen.

 • Beleving in de Lokale Gemeenschap

  Voor degenen die willen investeren en zich thuis voelen in de lokale gemeenschap bieden verhalen belevingen die verder gaan dan vastgoed. Leer de lokale cultuur, betrokkenheid bij de gemeenschap en ontdek hoe investeren in Noord-Cyprus meer is dan een financiële transactie.

 

6. Narratieve structuur

Het gebruik van een narratieve structuur in webdesign, zoals een verhaallijn met een begin, midden en einde, kan de gebruikerservaring verbeteren. Het leidt bezoekers door de inhoud op een logische en boeiende manier.

 • Inleiding tot Noord-Cyprus: van de Sunsets en geschiedenis
 • De ontdekkingsreis door vastgoedopties
 • De beslissende wending: aankoop en investering

 

7. Multimediale elementen

Storytelling kan worden versterkt door het gebruik van multimediale elementen zoals video’s, afbeeldingen en geluid. Deze visuele en auditieve aspecten dragen bij aan de algehele ervaring en maken het verhaal levendiger.

8. Call-to-action (CTA)

Een verhaal kan worden gebruikt om een krachtige CTA te ondersteunen. Door het vertellen van een verhaal dat leidt naar een specifieke actie kun je de betrokkenheid vergroten en bezoekers aanzetten tot gewenst gedrag, zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop.

 

De kracht van Storytelling in Webdesign

In essentie draagt storytelling in webdesign bij aan een meer betrokken, gedenkwaardige en mensgerichte gebruikerservaring. Het is een instrument om je merkverhaal op een boeiende en effectieve manier te delen met je doelgroep.

Lees ook de blog hoe lang het duurt om een authentieke website te maken.

Wil jij een website die jouw verhaal vertelt? Plan een kennismakingsgesprek in.

Wil jij meer weten over het maken van een website die aansluit op jouw Human Design? Neem dan contact op of plan een afspraak in mijn agenda.

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan